Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite ciasto o bardzo dobrym smaku.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9842
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9842
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Masło podzielić na kawałki, włożyć do miski i utrzeć z żółtkiem i cukrem na puszysta masę.
Dodać kakao, przyprawę, orzechy i rodzynki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do masy.
Dodać sok jabłkowo - marchewkowy i wymieszać na gładkie ciasto.
Jabłko umyć, podzielić na ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i dodać do ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Formę posmarować tłuszczem, napełnić ciastem i wygładzić jego powierzchnie. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 75 min.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto na krotko pozostawić w formie. Następnie formę poluzować i wyjąć ciasto do ostygnięcia na kratkę kuchenną. Polać polewą lub posypać cukrem pudrem i pokroić na 12 porcji. SMACZNEGO !