Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie nadaje się na Święta
Ciasto przygotowujemy na miesiąc przed pieczeniem, a pieczemy na co najmniej 4 dni przed podaniem. Powoli podgrzewamy miód, cukier i tłuszcz, doprowadzając mieszankę nieomal do wrzenia. Studzimy i mieszamy drewnianą łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko wraz z rozpuszczoną w nim sodą i solą, a na końcu przyprawę do pierników i bakalie. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do kamiennego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na cztery tygodnie w chłodne miejsce. Przed pieczeniem dzielimy ciasto na trzy części i każdą z nich pieczemy na osobnej natłuszczonej blasze. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 25 min. Po ostygnięciu przekładamy placki masą marcepanową, orzechową, kajmanową lub powidłami śliwkowymi. Przykrywamy pregaminem i obciążamy deseczką. Piernik możemy polukrować i osdobić bakaliami. Piernik ma to do siebie, że jest bardzo twardy, nadaje się do jedzenia dopiero po kilku dniach.
miodowy budyniowiec z porzeczkami i agrestem na prawie-kruchym cieście
Odsłon: 13245
Szukasz przepisu na lekki placek na lato? Wypróbuj przepis na ciasto z porzec...
Odsłon: 26
Jesteś miłośnikiem słodko-kwaskowatych połączeń? Wypróbuj sprawdzony przepis...
Odsłon: 48
Orientalna zupa z krewetkami to pyszna, prosta, pikantna, esencjonalna zupa z...
Odsłon: 119
miodowy budyniowiec z porzeczkami i agrestem na prawie-kruchym cieście
Odsłon: 13245
Szukasz przepisu na lekki placek na lato? Wypróbuj przepis na ciasto z porzec...
Odsłon: 26
Jesteś miłośnikiem słodko-kwaskowatych połączeń? Wypróbuj sprawdzony przepis...
Odsłon: 48
Orientalna zupa z krewetkami to pyszna, prosta, pikantna, esencjonalna zupa z...
Odsłon: 119
Składniki
Ciasto przygotowujemy na miesiąc przed pieczeniem, a pieczemy na co najmniej 4 dni przed podaniem. Powoli podgrzewamy miód, cukier i tłuszcz, doprowadzając mieszankę nieomal do wrzenia. Studzimy i mieszamy drewnianą łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko wraz z rozpuszczoną w nim sodą i solą, a na końcu przyprawę do pierników i bakalie. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do kamiennego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na cztery tygodnie w chłodne miejsce. Przed pieczeniem dzielimy ciasto na trzy części i każdą z nich pieczemy na osobnej natłuszczonej blasze. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 25 min. Po ostygnięciu przekładamy placki masą marcepanową, orzechową, kajmanową lub powidłami śliwkowymi. Przykrywamy pregaminem i obciążamy deseczką. Piernik możemy polukrować i osdobić bakaliami. Piernik ma to do siebie, że jest bardzo twardy, nadaje się do jedzenia dopiero po kilku dniach.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z porzeczkami i budyniem
Desery
Prezydent
Desery
Ptasie mleczko z galaretką
Desery
Rolada bezowa z malinami
Ciasto z porzeczkami i budyniem
Szukasz przepisu na lekki placek na lato? Wypróbuj przepis na ciasto z porzec...
Odsłon: 26
Prezydent
Doskonałe ciasto na wiele okazji. Ciemna masa z dodatkiem dużej ilości czekol...
Odsłon: 467