Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek Czekoladka"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13831
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1593
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15439
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6295
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13831
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1593
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15439
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6295
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Posiekać 17,5 dag czekoladek z miętowym nadzieniem. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, do masy kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać likier miętowy i mleko. Dobrze wymieszać mikserem.
Na koniec do ciasta wrzucić pokrojone czekoladki i ponownie wymieszać. Prostokątną blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie równomiernie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-35 minut.
Ciasto przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Wystudzone ciasto pokroić na porcje. Pozostałe czekoladki (16 sztuk) pociąć na trójkąty. Na każdą porcję ciasta wycisnąć rozetkę bitej śmietany i wetknąć w nią czekoladowy trójkącik. Udekorować listkiem mięty.Źródło: Życie na gorąco