Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomarańczowa babka lukrowana"
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7774
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 264
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2904
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 572
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7774
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 264
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2904
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 572
Składniki
po szklance mąki tortowej, ziemniaczanej i cukru pudru, 25 dag masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka po 2 łyżki startej skórki z pomarańczy i soku z pomarańczy, sól.
Lukier: pół szklanki cukru pudru, 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając żółtka. Mąki i proszek do pieczenia wymieszaj. Dodawaj po łyżce do masy, ucierając.
Dodaj sok i skórkę z pomarańczy, połącz. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Wlej do formy do baby. Piecz 50 minut w temp. 180°C.
Lukier: cukier puder utrzyj z łyżką wrzącej wody. Dodaj posiekaną skórkę pomarańczową, wymieszaj. Obficie polukruj ostudzoną babkę.
<strong>Czas przygotowania: 75 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 1,30 zł</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie