Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest przedwojenny przepis, już nie żyjącej babci Jadzi. Ciasto - klasyczne, ale to NADZIENIE!!!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11286
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4943
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1136
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9836
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11286
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4943
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1136
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9836
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować (bez soli!!!). Odcedzić, od razu przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostygnięcia.
Podgrzać leciutko połowę mleka. Rozetrzeć drożdże z cukrem i solą - dodać do mleka, Postawić w ciepłym miejscu, aż zrobi się zaczyn. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko i stopioną, ostudzoną margarynę oraz resztę mleka. Dodać wyrośnięty zaczyn - wyrobić ciasto - najlepiej ręką, do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. (W razie potrzeby można dosypać mąki lub dolać mleka - powinno mieć zwartą, elastyczną konsystencję). Następnie opruszyć delikatnie mąką, miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i wstawić do lodówki na godzinę.
Ostudzone ziemniaki rozetrzeć w misce z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. Proporcje cukru pudru i olejku można dobrać do własnych upodobań. Dodać rozdrobnione bakalie i wymieszać.
Po godzinie wyciągnać ciasto z lodówki, rozwałkować, wycinać trójkąty, nakładać masę "marcepanową" i zwijać w rogaliki. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w nagrzanym do 175 st. piekarniku na złoty kolor.
Po upieczeniu i ostygnięciu smarować lukrem (cukier puder roztarty z odrobiną wody) i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.