Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty biszkopt

Puszysty biszkopt

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4969

Dodano:

Odsłon: 32555

Prawdziwy puszysty biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, który świetnie sprawdza się w tortach i innych ciastach przekładanych kremem i nie tylko.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukru. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
    Do ubitych białek nadal miksując stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksować do czasu, aż masa będzie jednolita.
    Wymieszać i przesiać obie mąki, stopniowo dodawać je do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, aż masa będzie jednolita (nie miksować).

  2. Dno foremki najlepiej z otwieranym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie wykładać ani nie smarować).
    Masę wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut (do suchego patyczka).

  3. Biszkopt najpierw studzić w foremce, a następnie wyjąć i gdy będzie już dokładnie wystudzony przekroić w poprzek na dwie części. Biszkopt od razu po upieczeniu może być delikatnie wypukły, ale podczas studzenia nieco opada i jest równiutki.

  4. Biszkopt po wystudzeniu wyjmuję do góry nogami, czyli góra stanowi spód ciasta, wtedy ciasto po przełożeniu kremem ma równą powierzchnię i nie muszę odcinać przypieczonego wierzchu.
    Najlepiej upiec biszkopt wieczorem, a dopiero na drugi dzień przekrajać.
    Biszkopt upieczony w formie 28 cm przekroimy na 2 blaty, a w 26 cm na co najmniej 3.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Astralna 04 kwietnia 2017 Blaszkę w przypadku biszkoptu nie smarujemy po bokach.(ciasto się nie przyklei) Sernik zawsze po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepły delikatnie obkroić nożem w koło.Opadnie trochę ..ale będzie równy.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eilen 04 kwietnia 2017 Czy któraś z Pań bardziej wprawionych w pieczeniu może mi wyjaśnić,dlaczego mój biszkopt zawsze opada? To samo mam z sernikiem. Pięknie wyrastają a potem zostaje z tego połowa. Odpowiedzi: 5 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń