Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy puszysty biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, który świetnie sprawdza się w tortach i innych ciastach przekładanych kremem i nie tylko.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukru. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Do ubitych białek nadal miksując stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksować do czasu, aż masa będzie jednolita.
Wymieszać i przesiać obie mąki, stopniowo dodawać je do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, aż masa będzie jednolita (nie miksować).
Dno foremki najlepiej z otwieranym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie wykładać ani nie smarować).
Masę wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt najpierw studzić w foremce, a następnie wyjąć i gdy będzie już dokładnie wystudzony przekroić w poprzek na dwie części. Biszkopt od razu po upieczeniu może być delikatnie wypukły, ale podczas studzenia nieco opada i jest równiutki.
Biszkopt po wystudzeniu wyjmuję do góry nogami, czyli góra stanowi spód ciasta, wtedy ciasto po przełożeniu kremem ma równą powierzchnię i nie muszę odcinać przypieczonego wierzchu.
Najlepiej upiec biszkopt wieczorem, a dopiero na drugi dzień przekrajać.
Biszkopt upieczony w formie 28 cm przekroimy na 2 blaty, a w 26 cm na co najmniej 3.
Lekkie i przepyszne ciasto, idealne do kawy. Przepis dostałam od mamy, smakuj...
Odsłon: 4305
wykonanie :Jagody umyć, na durszlaku odsączyć z nadmiaru wody. Do słoika kłaś...
Odsłon: 1405
Bardzo szybka i smaczna przekąska o smaku pizzy.
Odsłon: 7177
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 194
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 15381
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 644
Bardzo szybka i smaczna przekąska o smaku pizzy.
Odsłon: 7177
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 194
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 15381
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 644
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukru. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitych białek nadal miksując stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksować do czasu, aż masa będzie jednolita. Wymieszać i przesiać obie mąki, stopniowo dodawać je do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, aż masa będzie jednolita (nie miksować).
Dno foremki najlepiej z otwieranym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie wykładać ani nie smarować). Masę wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt najpierw studzić w foremce, a następnie wyjąć i gdy będzie już dokładnie wystudzony przekroić w poprzek na dwie części. Biszkopt od razu po upieczeniu może być delikatnie wypukły, ale podczas studzenia nieco opada i jest równiutki.
Biszkopt po wystudzeniu wyjmuję do góry nogami, czyli góra stanowi spód ciasta, wtedy ciasto po przełożeniu kremem ma równą powierzchnię i nie muszę odcinać przypieczonego wierzchu. Najlepiej upiec biszkopt wieczorem, a dopiero na drugi dzień przekrajać. Biszkopt upieczony w formie 28 cm przekroimy na 2 blaty, a w 26 cm na co najmniej 3.
Przepisy Desery
Desery
Warstwowy koktajl owocowy
Desery
Torcik arbuzowy
Desery
Ciasto marchewkowe
Desery
Rolada biszkoptowa z kremem brzoskwiniowym
Warstwowy koktajl owocowy
Koktajl owocowy gości na naszym stole prawie codziennie. Dziś jego odsłona wa...
Odsłon: 129
Torcik arbuzowy
Polecam smaczny torcik arbuzowy , bardzo dobry na upalne dni. Radość dla dzi...
Odsłon: 123