Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki

Rogaliki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 1412

PROSTE I SMACZNE

Składniki

  • Mąka np.krupczatka i pszenna, 1kg do 1.5kg
  • drożdże, 5g
  • Margaryna Palma lub Kasia, 2kostki
  • proszek do pieczenia, 2łyżeczki
  • cukier, 1 szklanka
  • Cukier wianiliowy, 1 torebka
  • jajka, 2sztuki
  • mleko, 1szklanka
  • Marmolada,dżem,mak przetarte jabłka,jak kto woli
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rogaliki

Przygotowanie

  1. Margarynę razem z drożdżami pokroić nożem w kostkę dodając po kolei proszek do pieczenia,cukier waniliowy,cukier jajka to wszystko kroimy nożem,potem na zmianę dodajemy trochę mleka trochę mąki i ugniatamy ciasto,wyrobione ciasto zostawiamy na 5-10 min

  2. kroimy w grube plastry,rozwałkowujemy na koło i tniemy w trójkąty jak na pizze,na każdym trójkącie u góry układamy np.pół łyżeczki maku i zwijamy do środka.W tym czasie piec nagrzewamy do 180-200 stopni np z termoobiegiem ,układamy rogaliki na blaszce w odstępie ok 2cm i wkładamy do pieca na ok15min,aż się zarumienią.jak przestygną można przesypać cukrem pudrem,jak ktoś lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń