Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 131
Dodano: 11.11.2013
Odsłon: 19012
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Mleko, drożdże, 4 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Margarynę rozpuszczamy. Jajka z cukrem ucieramy. Łączymy to z mąką, rozczynem drożdżowym i pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto - mikserem lub ręcznie.
Ciasto wykładamy na stolnicę. Dzielimy na osiem części. Każdą część rozwałkowujemy i dzielimy na 8 części. Na każdą część nakładamy krem czekoladowy lub marmoladę (ja zrobiłem pół na pół) i zwijamy rogaliki.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja tylko posypałem mąką) wykładamy rogaliki i smarujemy roztrzepanym jajkiem (ja o tym zapomniałem :) ). Pieczemy na złoty kolor w temp. 180st.C (ja piekłem bez termoobiegu 20 minut). Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe i do kilku godzin po upieczeniu, dlatego Basia piecze je nocą. Ja wolę lekko podgrzać w mikrofalówce :)
Dobranoc! Ups! - smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Angel93 04 marca 2016Zgłoś do usunięcia
Wyglądają bardzo smakowicie, na pewno wypróbuje ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Karola21 16 września 2014Zgłoś do usunięcia
Pyszności, możesz spróbować przepis z mniejszą ilością jajek, zawsze wychodzą :)https://smaker.pl/przepis-ciasto-drozdzowe,109017.html
2 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 12 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
Cudne są,aż u mnie zapachniało -)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 12 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
Widać że przepyszne, aż mi zapachniało :))4 Kto głosował? | Odpowiedz

SasankaK 11 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
Ciekawa jestem czy mozna zamiast maki pszennej uzyc bezglutenowa...jesli ktos zrobi ten eksperyment to prosze o komentarz. :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 11 listopada 2013Zgłoś do usunięcia
o jasna ! ale ich fajnie dużo, ja uwielbiam, zabieram sobie 3 sztuki:)))4 Kto głosował? | Odpowiedz