Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki kartoflane

Rogaliki kartoflane

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 1633

Dodano:

Odsłon: 2451

Przepis na rogaliki ziemniaczane łączy w sobie łatwość wykonania i niezwykły smak. Co ciekawe wykorzystane w przepisie ugotowane ziemniaki(dobrze czytacie!?) nie są w ogóle wyczuwalne. Ziemniaki tak naprawdę stanowią alternatywę dla mąki ziemniaczanej. Dodają charakteru rogalikom.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 300 g
  • ugotowane ziemniaki 300 g
  • dżem wiśniowy 300 g
  • cukier 100 g
  • masło 50 g
  • mleko 20 ml
  • woda 10 ml
  • jajko 1 szt.
  • żółtko 1 szt.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki kartoflane

Przygotowanie

  1. 3 średnie ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki tłuczemy, a następnie przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy. Do maki dodajemy ziemniaki, cukier, aromat, jajko oraz miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wycinamy koło. Koło dzielimy na trójkąty. Na skraju krótszego boku układamy po jednej łyżce dżemu lub konfitury(może być również marmolada). Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Dowolnie dekorujemy.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń