Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pysznie kruche rogaliki z 3 składników.
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4193
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 34033
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9726
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4193
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 34033
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9726
Składniki
Miękkie masło lub margarynę przełożyć do miski. Dodać śmietanę, opcjonalne cukier oraz przesianą mąkę. Zagnieść ciasto tak, aby uzyskać gładką konsystencję. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po schłodzeniu ciasto podzielić na 3 części. Część ciasta przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na cienko. Podzielić na trójkąty. W zależności jak duże chcemy uzyskać rogaliki, ciasto możemy podzielić na 8-16 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta położyć nadzienie, zwijać od szerszej do węższej krawędzi formując rogalik. W ten sam sposób przygotować każdą część ciasta.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rogaliki. Dla uzyskania ładnego koloru, wierzch rogalików posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka (1 łyżka). Rogaliki piec w 200 stopniach przez około 20 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu rogaliki 3 składnikowe posypać cukrem pudrem lub polukrować.