Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pysznie kruche rogaliki z 3 składników.
Miękkie masło lub margarynę przełożyć do miski. Dodać śmietanę, opcjonalne cukier oraz przesianą mąkę. Zagnieść ciasto tak, aby uzyskać gładką konsystencję. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po schłodzeniu ciasto podzielić na 3 części. Część ciasta przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na cienko. Podzielić na trójkąty. W zależności jak duże chcemy uzyskać rogaliki, ciasto możemy podzielić na 8-16 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta położyć nadzienie, zwijać od szerszej do węższej krawędzi formując rogalik. W ten sam sposób przygotować każdą część ciasta.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rogaliki. Dla uzyskania ładnego koloru, wierzch rogalików posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka (1 łyżka). Rogaliki piec w 200 stopniach przez około 20 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu rogaliki 3 składnikowe posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Klasyka! Duże, treściwe, nieprzesłodzone i pachnące rogaliki. Osobiście dałab...
Odsłon: 13561
Szybkie i pyszne rogaliki. Nie chciałam za długo czekać, więc zagniotłam cias...
Odsłon: 7871
Rogaliki bez drożdży są naprawdę szybko gotowe. Bez długiego zagniatania i cz...
Odsłon: 6361
Bardzo sycące „fit” danie, przyrządzone na specjalne życzenie.
Odsłon: 301
Przepis dnia
Takie danie to smak z dzieciństwa,robiła mi go babcia.Nie każdy zna lub pamię...
Odsłon: 32996
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...
Odsłon: 31608
Soczysta pieczeń z karkówki, bardzo aromatyczna i smaczna.
Odsłon: 9579
Bardzo sycące „fit” danie, przyrządzone na specjalne życzenie.
Odsłon: 301
Przepis dnia
Takie danie to smak z dzieciństwa,robiła mi go babcia.Nie każdy zna lub pamię...
Odsłon: 32996
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...
Odsłon: 31608
Soczysta pieczeń z karkówki, bardzo aromatyczna i smaczna.
Odsłon: 9579
Składniki
Miękkie masło lub margarynę przełożyć do miski. Dodać śmietanę, opcjonalne cukier oraz przesianą mąkę. Zagnieść ciasto tak, aby uzyskać gładką konsystencję. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po schłodzeniu ciasto podzielić na 3 części. Część ciasta przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na cienko. Podzielić na trójkąty. W zależności jak duże chcemy uzyskać rogaliki, ciasto możemy podzielić na 8-16 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta położyć nadzienie, zwijać od szerszej do węższej krawędzi formując rogalik. W ten sam sposób przygotować każdą część ciasta.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rogaliki. Dla uzyskania ładnego koloru, wierzch rogalików posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka (1 łyżka). Rogaliki piec w 200 stopniach przez około 20 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu rogaliki 3 składnikowe posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
chleb ziemniaczany
Pieczywo
Szybki chlebek pszenno-żytni
Pieczywo
Bułeczki pszenne posypane sezamem.
Pieczywo
Chleb słonecznikowy
chleb ziemniaczany
Łatwy chleb ziemniaczany z dodatkiem ziemniaczanego puree
Odsłon: 409
Szybki chlebek pszenno-żytni
Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania....
Odsłon: 6307