Do góry

Desery Przepis na:

rogaliki z nadzieniem makowym

rogaliki z nadzieniem makowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 2027

Pyszne mięciutkie rogaliki drożdżowe.

Składniki

  • mąka orkiszowa 500 g
  • żółtka 3 szt.
  • mleko 250 ml
  • drożdże 50 g
  • cukier 3-4 łyżeczki
  • olej słonecznikowy 125 ml
  • sól 1 szczypta
  • masa makowa (gotowa) ok. 16 łyżeczek
  • lukier (opcjonalnie)
  • płatki migdałowe (opcjonalnie)
  • mleko do posmarowania rogalików
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
rogaliki z nadzieniem makowym

Przygotowanie

  1. Drożdże dokładnie mieszamy z 60 ml mleka, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia.

  2. Żółtka miksujemy z pozostałą ilością cukru.

  3. Do podrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, sól, roztarte z cukrem żółtka, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy olej. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte bawełnianą ściereczką.

  4. Wrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe część a następnie każdą część delikatnie rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy po 8 trójkątów (w sumie razem 16 trójkątów). Na każdy nakładamy po trochę nadzienia, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia.

  5. Przed włożeniem do piekarnika każdy smarujemy mlekiem. Pieczemy przez ok. 20 min. na rumiano. Po upieczeniu smarujemy lukrem i posypujemy pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń