Do góry

Desery Przepis na:

Sernik czekoladowy na zimno

Sernik czekoladowy na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 90

Dodano:

Odsłon: 178

Mocno czekoladowy sernik

Składniki

  • 500 g sera białego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 250 g margaryny
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml mleka
  • 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
  • 700 ml gorącej wody
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik czekoladowy na zimno

Przygotowanie

  1. Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.

  2. Ser biały - skręcić raz lub dwa razy.

  3. Czekolada gorzka - 200 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Natomiast 50 g czekolady posiekać.


  4. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. W ten sposób mamy pewność, że nie zważy się nam żelatyna. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę ubijać robotem do momentu, aż czekolada dokładnie rozprowadzi się w masie serowej.

    Do tortownicy wyłożonej biszkoptami wyłożyć czekoladową masę serową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Następnie na masę czekoladową posypać posiekaną gorzką czekoladą. Na koniec wylać tężejącą galaretkę truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń