Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka idealna

Szarlotka idealna

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 115

Dodano:

Odsłon: 13117

Jak w nazwie :) Najlepiej smakuje ciepła z dodatkiem lodów lub bitej śmietany.....a na poprawę nastroju z jednym i drugim polane sosem czekoladowym:)

Składniki

  • Jajko 1szt
  • Masło 15dag
  • Mąka 2szkl.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier 1/2 szkl.
  • Jabłka 2kg. + 2 łyżki cukru + 1/3 szkl.wody + cynamon
  • Kruszonka - 15dag masła + 1/2 szkl. cukru + 1 szkl.mąki
  • Cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na wielkość blaszki, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. Podpiec w 180st.C przez ok.20 min. W oczekiwaniu na spód, zajmujemy się jabłkami, które myjemy, obieramy i drobno kroimy. Wkładamy do garnka, podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na największym ogniu. Po wypuszczeniu soku z jabłek, gotujemy bez pokrywki, aż płyn odparuje. Na końcu dodajemy cukier i cynamon- do smaku. Gorący mus wylać na podpieczony spód. Składniki na kruszonkę włożyć do miski, zagnieść i rozkruszyć na jabłkach. Piec w 200st. przez ok.40-50 min. do zrumienienia kruszonki. Posypać cukrem pudrem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń