Do góry

Desery Przepis na:

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4405

Dodano:

Odsłon: 2687

Szarlotka sypana to szarlotka prosta w przygotowaniu. W sam raz dla zabieganych i cierpiących na brak czasu na pieczenie i stanie w kuchni przy blacie. W domu podsumowali ten wypiek: bardzo smaczna! To dzielę się z Wami przepisem.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • cynamon
  • jabłka ok. 1,5 kg
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szarlotka sypana

Przygotowanie

  1. Wymieszałam w misce mąkę, proszek do pieczenia cukier oraz kaszę.
    Jabłka pokroiłam w drobną kostkę.

  2. Blaszkę o wymiarach 21×24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wysypałam na nią 1/3 części sypkich składników. Na to wyłożyłam połowę jabłek. Wszystko posypałam 1/3 częścią sypkich produktów. Wyłożyłam drugą część jabłek i posypałam je cynamonem. Całość posypałam ostatnią częścią suchych produktów. Kostkę masła starłam na tarce o grubych oczkach posypując nim wierzch ciasta.

  3. Piekłam 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

    Notatki:
    * pokroiłam jabłka w kostkę, proponuję zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, ciasto wtedy będzie równe
    * miałam jabłka odmianę renetę
    * można masło pokroić w cienkie plastry i obłożyć nimi wierzch ciasta

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń