Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybki i łatwy torcik.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Składniki
Przygotować dwie miski. W jednej ubić na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem.
Następnie delikatnie, na najniższych obrotach miksera połączyć ubite żółtka z mąką.
Za pomocą łyżki połączyć ubite białka z żółtkami (wcześniej połączonymi z cukrem i mąką).
Wylać na wysmarowaną tortownicę (szer. 26cm) i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C.
Gdy biszkopt się już upiecze pozostawić do ostygnięcia. Brzoskwinie pokroić na małe kosteczki i pozostawić aby obciekły z syropu.
W naczyniu ubić dobrze schłodzoną śmietanę z dodatkiem cukru wanilinowego. Ja osobiście używam ekstraktu z wanilii i dodaję 2 łyżki cukru pudru. Ale gdy nie posiada się ekstraktu polecam zastąpić cukrem wanilinowym.
Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. Na dolną część wyłożyć ubitą śmietanę (około 5 łyżek pozostawić na górną warstwę), posypać ją brzoskwiniami. Przełożyć drugim biszkoptem, rozsmarować pozostałą bitą śmietanę. Udekorować borówkami. I GOTOWE! SMACZNEGO :)