Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarteletki z wiśniami w marcepanie"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 216
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34516
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 216
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34516
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Składniki
Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj 1 jajko oraz masło pokrojone na kawałki i zagnieć ciasto.
Rozwałkuj je na cienki placek i wytnij kokilką 8 krążków. Skrawki ciasta zlep, uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż. Foremki do tarteletek posmaruj masłem i oprósz mąką. Spód oraz brzegi foremek wylep krążkami ciasta i wraz z odłożonym ciastem włóż do lodówki.
Zetrzyj marcepan i utrzyj z 2 jajkami na puszysta masę. Migdały zrumień na patelni, zdejmij, przestudź i posiekaj. Wiśnie umyj, wydryluj i wymieszaj z marcepanem i migdałami. Masę nałóż na tarteletki.
Ciasto wyjmij z folii, rozwałkuj, potnij na paseczki i nałóż w kratkę na wierzch każdego ciastka. Żółtko wymieszaj z mlekiem, posmaruj kratkę i posyp cukrem. Tarteletki włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz przez 25-30 minut.Źródło: Tele Tydzień