Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarteletki z wiśniami w marcepanie"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 35
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 282
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 35
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 282
Składniki
Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj 1 jajko oraz masło pokrojone na kawałki i zagnieć ciasto.
Rozwałkuj je na cienki placek i wytnij kokilką 8 krążków. Skrawki ciasta zlep, uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż. Foremki do tarteletek posmaruj masłem i oprósz mąką. Spód oraz brzegi foremek wylep krążkami ciasta i wraz z odłożonym ciastem włóż do lodówki.
Zetrzyj marcepan i utrzyj z 2 jajkami na puszysta masę. Migdały zrumień na patelni, zdejmij, przestudź i posiekaj. Wiśnie umyj, wydryluj i wymieszaj z marcepanem i migdałami. Masę nałóż na tarteletki.
Ciasto wyjmij z folii, rozwałkuj, potnij na paseczki i nałóż w kratkę na wierzch każdego ciastka. Żółtko wymieszaj z mlekiem, posmaruj kratkę i posyp cukrem. Tarteletki włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz przez 25-30 minut.Źródło: Tele Tydzień