Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarteletki z wiśniami w marcepanie"
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 198
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1178
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1225
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13339
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 198
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1178
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1225
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13339
Składniki
Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj 1 jajko oraz masło pokrojone na kawałki i zagnieć ciasto.
Rozwałkuj je na cienki placek i wytnij kokilką 8 krążków. Skrawki ciasta zlep, uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż. Foremki do tarteletek posmaruj masłem i oprósz mąką. Spód oraz brzegi foremek wylep krążkami ciasta i wraz z odłożonym ciastem włóż do lodówki.
Zetrzyj marcepan i utrzyj z 2 jajkami na puszysta masę. Migdały zrumień na patelni, zdejmij, przestudź i posiekaj. Wiśnie umyj, wydryluj i wymieszaj z marcepanem i migdałami. Masę nałóż na tarteletki.
Ciasto wyjmij z folii, rozwałkuj, potnij na paseczki i nałóż w kratkę na wierzch każdego ciastka. Żółtko wymieszaj z mlekiem, posmaruj kratkę i posyp cukrem. Tarteletki włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz przez 25-30 minut.Źródło: Tele Tydzień