Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarteletki z wiśniami w marcepanie"
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1858
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5660
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5637
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1858
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5660
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5637
Składniki
Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj 1 jajko oraz masło pokrojone na kawałki i zagnieć ciasto.
Rozwałkuj je na cienki placek i wytnij kokilką 8 krążków. Skrawki ciasta zlep, uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż. Foremki do tarteletek posmaruj masłem i oprósz mąką. Spód oraz brzegi foremek wylep krążkami ciasta i wraz z odłożonym ciastem włóż do lodówki.
Zetrzyj marcepan i utrzyj z 2 jajkami na puszysta masę. Migdały zrumień na patelni, zdejmij, przestudź i posiekaj. Wiśnie umyj, wydryluj i wymieszaj z marcepanem i migdałami. Masę nałóż na tarteletki.
Ciasto wyjmij z folii, rozwałkuj, potnij na paseczki i nałóż w kratkę na wierzch każdego ciastka. Żółtko wymieszaj z mlekiem, posmaruj kratkę i posyp cukrem. Tarteletki włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz przez 25-30 minut.Źródło: Tele Tydzień