Do góry

Desery Przepis na:

Torcik naleśnikowy z bitą śmietaną i jabłkami

Torcik naleśnikowy z bitą śmietaną i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 128

Dodano:

Odsłon: 5794

bardzo dobre, słodkie, proste

Składniki

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • jajka, 3 sztuki
  • mleko, 1,5 szklanki
  • woda, 1,5 szklanki
  • mąka, 2 i 1/4 szklanki
  • sól, szczypta
  • WARSTWY:
  • Śmietana kremówka
  • cukier puder, według uznania
  • śmietan-fix
  • jabłka (b. duże), 2
  • cynamon, według uznania (ok. łyżeczka)
  • cukier, 1 łyżka
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Torcik naleśnikowy z bitą śmietaną i jabłkami

Przygotowanie

  1. Mikserem połącz składniki na ciasto: jajka, mleko, wodę, mąkę i sól. Usmaż naleśniki (trochę grubsze, nie takie cieniutkie).

  2. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Do garnka nalej wody (tyle żeby przykryła dno). Wsyp jabłka, dodaj cynamon i cukier. Duś jabłka, co jakiś czas mieszając, aż jabłka utworzą jednolitą masę (albo prawie, żeby czuć kawałki owoców).

  3. Śmietanę kremówkę lekko ubij. Śmietan-fix zmieszaj z cukrem pudrem (według uznania) i dodaj do śmietany. Następnie ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji.

  4. Ułóż torcik z naleśników przekładając je naprzemiennie bitą śmietaną i jabłkami.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 października 2012 znakomicie wygląda,smakuje na ciepło jak też na zimno - swietny przepis - oczywiście 5.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń