Do góry

Desery Przepis na:

Tort karuzela

Tort karuzela

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 86

Dodano:

Odsłon: 3324

TORT OKOLICZNOŚCIOWY ,ułożony na paterze obrotowej z fontannami ogniowymi . Niesomowity efekt na przyjęciu np. grilowym w ogrodzie , po zachodzie słońca .

Składniki

  • Biszkopt : 12 szt. jaj , cukier puder 3 1/2 szklan. , 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 op. cuk. waniliowego
  • Poncz: 1 szkl. wody , duża łyżka cukru , 25 ml. aromatycznego rumu
  • MASY DO PRZEŁOŻENIA : 1/ truskawka świeża /lub mrożona / 60 dkg. kw.cytrynowy 3 płaskie łyżeczki , cukier połowa wagi oczysz
  • 2/ MASA : czekoladowa : 40 dkg.czekolady, olejek śmietankowy 1/2 fiolki, 10 dkg. cukru , 150 ml. wody , 3 dkg. żelatyny , śmiet
  • DEKORACJA / W/G własnej inwecji i pomusłowości /
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort karuzela

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Ubijamy na sztywno białka , pod koniec ubijania dodajemy cuk. puder i mocno ubijamy. Osobno miksujemy żółtka z proszkiem do pieczenia , następnie łączymy delikatnie z ubitymi białkami ,do tak jednolitej masy dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy by masa nie opadła , wykładamy do dwóch tortownic / 1. 28 cm. śr. 2/ 26 cm. śr. Wkładamy do piekarnika 180 stop. C . na około 30 min.
    MOJA RADA : JEŚLI BISZKOPT WYROŚNIE PONAD TORTOWNICĘ / a powinien / TO ZARAZ PO WYCIĄGNIĘCIU Z PIECA PRZEWRACAMY GO NA STOLE DO GÓRY DNEM I DOCISKAMY PRZEZ TRZY SEKUNDY DO PODŁOŻA . Odstawiamy do ostygnięcia i bierzemy się do przygotowania mas .

  2. UBIJANIE ŚMIETANY : 400 ml. + 300 ML. DO DEKORACJI , DOBRZE SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ UBIJAMY Z CUKREM PUDREM I CUK, WANILIOWYM NA SZTYWNO I ODSTAWIAMY DO LODÓWKI .

    MASY : 1/ Truskawki myjemy , oddzielamy szypółki wrzucamy do garnka dodając potrzebne składniki , krótko zagotowujemy / ŁYŻKĄ MIAŻDŻYMY KILKA TRUSKAWEK , A KILKA PRZECINAMY ŁYŻKĄ NA PÓŁ/ bez żelatyny . Odstawiamy do wystygnięcia . żelatynę mieszamy z wodą 100 ml. i podgrzewając w kąpieli wodnej rozpuszczamy , ciepłą dodajemy po wystygnięciu masy . dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy na jednolitą masę . wykładamy na wcześniej przygotowanego biszkopta / krążek biszkopta przekrawamy dwukrotnie / pierwszy krążek nasączamy pączem i wykładamy połowę masy truskawkowej , przykrywamy drugim krążkiem lekko dociskając i zbieramy łopatką wychodzącą lekko masę , następnie nasączamy drugi krążek i wykładamy połowę masy czekoladowej , trzeci krążek nasączmy od przekrojonej strony i przykrywamy nim masę znowu lekko przyciskając i zbieramy , wyrównując ładnie torta . wkładamy do lodówki by zastygł .

    Z drugim biszkoptem postępujemy podobnie , a 2/ MASA to : do naczynie wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki razem podgrzewamy w kąpieli wodnej . ciągle mieszając , aż do całkowitego rozpuszczenie się wszystkich dokładnie , a szczególnie zwróćmy uwagę na żelatynę by nie było kryształków , nie zagotowywujemy ! Przestudzamy masę i do jeszcze lekko ciepłej masy dodajemy ubitą śmietanę

  3. Tak przygotowane biszkopty przełożone masami i zastygnięte , kładziemy na tacy obrotowej i dekorujemy bitą śmietaną , okładając je w koło i na wierzchu . do dekoracji używamy worka cukierniczego ze stalką gwiazdkowa. Przekładamy je na dwu piętrową paterę i tera mamy pole do popisu . trzeba tylko przypomnieć sobie jak wygląda karuzela i ładnie udekorować . Na wierzch wciskamy fontanny ogniowe , ustawiamy gości w koło , zapalamy je i robimy niezapomniane fotki .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń