Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy dodatek do kawy
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 942
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 942
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Składniki
O ile to możliwe upiec blat dzień wcześniej, dzięki temu będzie go łatwiej rozkroić. Dobra rada: Dno formy posmarować tłuszczem i posypać grubą mąką, dzięki temu łatwiej będzie wyjąć tort. Płatkimigdałowe prażyć bez tłuszczu-będą miały lepszy wygląd i aromat. Sposób przygotowania: Roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia. Jajka, cukier i sól ubić w kąpieli wodnej aż do zgęstnienia. Przenieść do zimnej kąpieli wodnej i ubijać do ostygnięcia. Następnie dodać mąkę stale mieszając i na koniec dodać roztopione masło. Wlać ciasto do tortownicy( średnia ok.26cm), upiec placek, pozostawić do wystygnięcia i wyjąć z formy. Pieczenie 50min. Piec elektr:175 st. C. Piecyk gazowy stopień 2-3 Placek wzdłuż rozkroić i skropić koniakiem. Ze śmietanki, i cukru pudru oraz kawy ubić sztywny krem kawowy, część odłożyć i wykorzystać do dekoracji. Nadziać tort kremem kawowym, posmarować boki i ozdobić. Posypać płatkami migdałowymi i położyć ziarenka kawy.