Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy sernik

Truskawkowy sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Truskawkowy sernik"

Składniki

  • Składniki
  • 250 g maślanych ciastek
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 125 g masła
  • 750 g kremowego twarogu na sernik
  • 440 g cukru pudru
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 2 jajka
  • słoik dżemu truskawkowego
  • 500 g truskawek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. W międzyczasie wrzuć ciastka do miksera i zmiel je na drobno. Dodaj wiórki kokosowe oraz roztopione masło. Miksuj tak długo, aż wszystkie się połączą.

  2. Przełóż ciasteczkową masę do tortownicy o śr. 20 cm. Wyłóż nią także brzegi blachy. Wyrównaj całość (np. dnem szklanki). Przykryj papierem do pieczenia i dociśnij jakimś ciężkim przedmiotem. Wstaw do lodówki.

  3. Przełóż twaróg do miksera i mieszaj, aż masa stanie się jednolita i bardzo gładka. Dodaj cukier puder, a potem ekstrakt waniliowy. Wbijaj po jednym jajku.

  4. Rozsmaruj cienko na schłodzonym spodzie dwie łyżki dżemu truskawkowego. Potem wyłóż całą serową masę. Piecz 35 minut. Po upieczeniu ostudź sernik w otwartym piekarniku, a następnie włóż na 6 godzin do lodówki.

  5. Zagrzej na małym ogniu pozostały dżem z łyżką wody. Wymieszaj i odstaw. Na gotowym serniku ułóż wcześniej obrane i pokrojone truskawki. Całość polej sosem z dżemu.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń