Do góry

Desery Przepis na:

Wegański tort dyniowy

Wegański tort dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 96

Dodano:

Odsłon: 3429

Wyrazisty zimowy tort dyniowy z kremem

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie: 30min
    Czas oczekiwania: 2h
    Składniki podane na tortownicę 26cm

    Biały krem: 80g nerkowców zalej 100ml wody, 4 łyżkami syropu z agawy i połową soku z cytryny. Namocz min 1,5h, po czym odlej wodę, dodaj 60ml mleka roślinnego (ja wybrałam mleko nerkowcowe).
    Zmiksuj na gładką masę.

    Ciasto: zmieszaj 250g mąki, 100g cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, po około 1/5 łyżeczki każdej przyprawy (można zastąpić je gotową mieszanką). Potem dodaj 300g puree z dyni, 130ml mleka roślinnego, 3 łyżki oleju kokosowego. Zmieszaj i wylej na tortownicę.
    Piecz w temperaturze 180 stopni przez 35-40min.

    Krem rodzynkowo - orzechowy: namocz przez 15min 50g rodzynek. Odsącz wodę, dodaj 4 łyżki masła orzechowego, 1 łyżkę syropu z agawy i po 1/5 łyżeczki każdej z przypraw. Zmieszaj porządnie.

    Przekrój ostudzone ciasto na pół. Pomiędzy dwie warstwy ciasta rozsmaruj krem rodzynkowo-orzechowy. Na wierzch wyłóż krem nerkowcowy.

  2. Więcej roślinnych przepisów znajdziecie na mojej stronie: www.reasonablevegan.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń