Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wyśmienity sernik z czerwonymi porzeczkami"
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4290
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2577
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3462
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11244
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4290
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2577
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3462
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11244
Składniki
Porzeczki przebierz, oderwij od gałązek, opłucz, osącz na sitku (bardzo ułatwisz sobie zadanie, jeśli zamiast odrywać porzeczki palcami, „przejedziesz” widelcem wzdłuż gałązki).
Do naczynia przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, zmiksuj mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj twaróg, śmietankę kremówkę oraz obie mąki. Miksuj przez chwilę, aż dokładnie się połączą.
Blachę lub formę posmaruj tłuszczem (margaryną lub masłem) i wysyp bułką tartą. Przelej do niej masę serową, wierzch wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż suche porzeczki. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Wstaw formę z ciastem. Piecz 60-80 min, aż środek sernika się zetnie (przy dotknięciu patyczkiem powinien być sprężysty).
Piekarnik wyłącz, po 15 min uchyl drzwiczki, wystudź ciasto. Zimny sernik włóż do lodówki na kilka godzin.
Rada: Gdyby sernik za bardzo się przypiekał podczas pieczenia, formę możesz przykryć folią aluminiową.
100 minut. Porcja: 300 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie