Do góry

Desery Przepis na:

Wyśmienity sernik z czerwonymi porzeczkami

Wyśmienity sernik z czerwonymi porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Wyśmienity sernik z czerwonymi porzeczkami"

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 30 dag czerwonych porzeczek Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wyśmienity sernik z czerwonymi porzeczkami

Przygotowanie

  1. Porzeczki przebierz, oderwij od gałązek, opłucz, osącz na sitku (bardzo ułatwisz sobie zadanie, jeśli zamiast odrywać porzeczki palcami, „przejedziesz” widelcem wzdłuż gałązki).

  2. Do naczynia przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, zmiksuj mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj twaróg, śmietankę kremówkę oraz obie mąki. Miksuj przez chwilę, aż dokładnie się połączą.

  3. Blachę lub formę posmaruj tłuszczem (margaryną lub masłem) i wysyp bułką tartą. Przelej do niej masę serową, wierzch wyrównaj łyżką. Na wierzchu ułóż suche porzeczki. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Wstaw formę z ciastem. Piecz 60-80 min, aż środek sernika się zetnie (przy dotknięciu patyczkiem powinien być sprężysty).

  4. Piekarnik wyłącz, po 15 min uchyl drzwiczki, wystudź ciasto. Zimny sernik włóż do lodówki na kilka godzin.

  5. Rada: Gdyby sernik za bardzo się przypiekał podczas pieczenia, formę możesz przykryć folią aluminiową.

  6. 100 minut. Porcja: 300 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń