Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo serdecznie polecam ten przepis. Jest to pyszny, sycący, a zarazem nie za tłusty placek, który warto zaserwować na wyjątkowe okazje. Na jego wykonanie proponuję przeznaczyć 3 godziny, ponieważ jest przy nim troszkę pracy. Ale efekt - naprawdę jest w stanie rzucić na kolana! Soczystość galaretki i ananasa połączona z dwoma rodzajami kremu i puszystym biszkoptem czynią tę propozycję wymarzoną słodkością na romantyczny wieczór, urodziny, imieniny oraz wszelkie uroczystości towarzyskie i rodzinne. A nawet na wesela! Do wykonania tego ciasta proszę przygotować głęboką formę prostokątną - 35 x 25 cm, może być ciut większa, ponieważ biszkopt podany w tym przepisie wyrasta wysoki.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 777
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22820
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15239
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4932
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45884
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 777
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22820
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15239
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4932
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45884
Składniki
BISZKOPT - Ubić pianę z 6 białek. Dołożyć cukier puder i dalej ubijać do sztywności. Wymieszać żółtka z 3 łyżeczkami wody i 2 łyżeczkami octu. Wlać do piany. Dołożyć przesiane z proszkiem obie mąki, delikatnie wymieszać całość. Upiec w wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicy. Czas pieczenia: 45 minut. Temperatura: początkowo 180 stopni, po 20 minutach podkręcić do 200 stopni.
MASA CIEMNA - Ugotować budyń z dodatkiem mleka, cukru i cukru waniliowego. Masło utrzeć na pulchną masę. Dodawać ostudzony budyń po łyżce i dalej ucierać. Masę budyniową podzielić równo na dwie części. Do jednej dodać orzechy, kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, rodzynki i pokrojoną w drobną kostkę czekoladę.
MASA JASNA - Do drugiej części masy dodać sok z całej cytryny, płatki migdałowe i owoce kandyzowane.
PRZEŁOŻENIE I DEKORACJA - Ostudzony biszkopt nasączyć alkoholem. Rozsmarować na nim masę ciemną. Następnie ułożyć na szerokość ciasta biszkopty nasączone alkoholem. Na to wyłożyć masę jasną. Udekorować plastrami ananasa i zalać tężejącą galaretką.