Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb domowy razowy to pyszne wydanie chleba domowego, oczywiście jeśli pieczywo razowe ktoś lubi. Jedni lubią białe pieczywo, inni żytnie, ciemne albo właśnie razowe. Osobiście nie jestem zwolenniczką konkretnego rodzaju pieczywa, ponieważ każde zrobione własnoręcznie jest pyszne.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10766
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6196
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5368
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13100
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4841
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10766
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6196
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5368
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13100
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4841
Składniki
Mąki przesiałam. W kubeczku wymieszałam drożdże z cukrem i dwoma łyżkami mąki z tej wcześniej odważonej. Zalałam jedną szklanką ciepłej wody, wymieszałam i odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn już wyrósł dodałam go do przesianej mąki, dolałam drugą szklankę wody, dodałam sól i olej. Wyrobiłam ciasto na gładką masę, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Po ok. 1 godzinie kiedy ciasto wyrosło wyrobiłam je raz jeszcze i ułożyłam w formie (moja miała 24 cm średnicy) do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Formę wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia. Chleb przed wsadzeniem do piekarnika oprószyłam mąką i zrobiłam nacięcia na wierzchu.
Piekłam mój chleb w 200 stopniach przez 60 minut.