Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb domowy razowy

Chleb domowy razowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 4358

Dodano:

Odsłon: 3143

Chleb domowy razowy to pyszne wydanie chleba domowego, oczywiście jeśli pieczywo razowe ktoś lubi. Jedni lubią białe pieczywo, inni żytnie, ciemne albo właśnie razowe. Osobiście nie jestem zwolenniczką konkretnego rodzaju pieczywa, ponieważ każde zrobione własnoręcznie jest pyszne.

Składniki

  • 50 dkg mąki razowej żytniej
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2,5 dkg drożdży świeżych albo 7 g suchych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb domowy razowy

Przygotowanie

  1. Mąki przesiałam.
    W kubeczku wymieszałam drożdże z cukrem i dwoma łyżkami mąki z tej wcześniej odważonej. Zalałam jedną szklanką ciepłej wody, wymieszałam i odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.

  2. Kiedy zaczyn już wyrósł dodałam go do przesianej mąki, dolałam drugą szklankę wody, dodałam sól i olej. Wyrobiłam ciasto na gładką masę, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Po ok. 1 godzinie kiedy ciasto wyrosło wyrobiłam je raz jeszcze i ułożyłam w formie (moja miała 24 cm średnicy) do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Formę wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia. Chleb przed wsadzeniem do piekarnika oprószyłam mąką i zrobiłam nacięcia na wierzchu.

  3. Piekłam mój chleb w 200 stopniach przez 60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń