Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki makóweczki to bułki drożdżowe nadziewane makiem znakomite na deser lub jako przekąska na zaspokojenie małego głodu.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 516
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 149
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 306
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 348
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 516
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 149
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 306
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 348
Składniki
Przygotowanie ciasta drożdżowego Rozmieszać drożdże w 1/3 szklanki ciepłego mleka z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Rozrobić mąkę z 1 opakowaniem śmietany, dolać podgrzane w rondelku ciepłe (nie gorące) 2 łyżki masła oraz 4 żółtka. Połączyć rozrobioną mąkę z resztą masy i wyrobić ciasto. Poczekać do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy makowej do nadzienia Namoczyć szklankę maku, odcedzić, przekręcić przez maszynkę. Dodać 2 łyżki miodu, pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki i 5 kropli olejku migdałowego. Gotować na małym ogniu przez 20 min. Jeśli nie będzie ci się chciało przygotowywać własnej masy makowej, możesz kupić gotową w sklepie, jednak satysfakcja z bułek będzie radykalnie mniejsza :( Następnie wziąć kawałek ciasta wielkości małego jajka, rozwałkować i napełnić ostudzoną masą makową. Uformować z ciasta bułkę.
Pieczenie Rozgrzać piecyk do temperatury 180°C i piec bułki aż staną się rumiane.
Przygotowanie lukru Z 2 białek i pół szklanki cukru pudru przygotować lukier. Dodać 5 kropli olejku migdałowego i razem ucierać. Po wyjęciu z piekarnika posmarować bułki lukrem i udekorować pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową, odrobiną masy makowej i rodzynkami. Z pozostałych 2 białek można ubić pianę I wykorzystać np. jako dodatek do kakao - pyszności. Smacznego! Podziękowania za przepis dla mamuchy.