Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki makóweczki to bułki drożdżowe nadziewane makiem znakomite na deser lub jako przekąska na zaspokojenie małego głodu.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1215
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457775
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1474
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2282
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 590
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1215
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457775
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1474
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2282
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 590
Składniki
Przygotowanie ciasta drożdżowego Rozmieszać drożdże w 1/3 szklanki ciepłego mleka z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Rozrobić mąkę z 1 opakowaniem śmietany, dolać podgrzane w rondelku ciepłe (nie gorące) 2 łyżki masła oraz 4 żółtka. Połączyć rozrobioną mąkę z resztą masy i wyrobić ciasto. Poczekać do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy makowej do nadzienia Namoczyć szklankę maku, odcedzić, przekręcić przez maszynkę. Dodać 2 łyżki miodu, pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki i 5 kropli olejku migdałowego. Gotować na małym ogniu przez 20 min. Jeśli nie będzie ci się chciało przygotowywać własnej masy makowej, możesz kupić gotową w sklepie, jednak satysfakcja z bułek będzie radykalnie mniejsza :( Następnie wziąć kawałek ciasta wielkości małego jajka, rozwałkować i napełnić ostudzoną masą makową. Uformować z ciasta bułkę.
Pieczenie Rozgrzać piecyk do temperatury 180°C i piec bułki aż staną się rumiane.
Przygotowanie lukru Z 2 białek i pół szklanki cukru pudru przygotować lukier. Dodać 5 kropli olejku migdałowego i razem ucierać. Po wyjęciu z piekarnika posmarować bułki lukrem i udekorować pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową, odrobiną masy makowej i rodzynkami. Z pozostałych 2 białek można ubić pianę I wykorzystać np. jako dodatek do kakao - pyszności. Smacznego! Podziękowania za przepis dla mamuchy.