Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki makóweczki to bułki drożdżowe nadziewane makiem znakomite na deser lub jako przekąska na zaspokojenie małego głodu.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 112
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 167
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2173
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 112
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 167
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2173
Składniki
Przygotowanie ciasta drożdżowego Rozmieszać drożdże w 1/3 szklanki ciepłego mleka z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Rozrobić mąkę z 1 opakowaniem śmietany, dolać podgrzane w rondelku ciepłe (nie gorące) 2 łyżki masła oraz 4 żółtka. Połączyć rozrobioną mąkę z resztą masy i wyrobić ciasto. Poczekać do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy makowej do nadzienia Namoczyć szklankę maku, odcedzić, przekręcić przez maszynkę. Dodać 2 łyżki miodu, pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki i 5 kropli olejku migdałowego. Gotować na małym ogniu przez 20 min. Jeśli nie będzie ci się chciało przygotowywać własnej masy makowej, możesz kupić gotową w sklepie, jednak satysfakcja z bułek będzie radykalnie mniejsza :( Następnie wziąć kawałek ciasta wielkości małego jajka, rozwałkować i napełnić ostudzoną masą makową. Uformować z ciasta bułkę.
Pieczenie Rozgrzać piecyk do temperatury 180°C i piec bułki aż staną się rumiane.
Przygotowanie lukru Z 2 białek i pół szklanki cukru pudru przygotować lukier. Dodać 5 kropli olejku migdałowego i razem ucierać. Po wyjęciu z piekarnika posmarować bułki lukrem i udekorować pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową, odrobiną masy makowej i rodzynkami. Z pozostałych 2 białek można ubić pianę I wykorzystać np. jako dodatek do kakao - pyszności. Smacznego! Podziękowania za przepis dla mamuchy.