Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki makóweczki to bułki drożdżowe nadziewane makiem znakomite na deser lub jako przekąska na zaspokojenie małego głodu.
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2393
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3821
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 688
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8789
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2393
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3821
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 688
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8789
Składniki
Przygotowanie ciasta drożdżowego Rozmieszać drożdże w 1/3 szklanki ciepłego mleka z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Rozrobić mąkę z 1 opakowaniem śmietany, dolać podgrzane w rondelku ciepłe (nie gorące) 2 łyżki masła oraz 4 żółtka. Połączyć rozrobioną mąkę z resztą masy i wyrobić ciasto. Poczekać do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy makowej do nadzienia Namoczyć szklankę maku, odcedzić, przekręcić przez maszynkę. Dodać 2 łyżki miodu, pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki i 5 kropli olejku migdałowego. Gotować na małym ogniu przez 20 min. Jeśli nie będzie ci się chciało przygotowywać własnej masy makowej, możesz kupić gotową w sklepie, jednak satysfakcja z bułek będzie radykalnie mniejsza :( Następnie wziąć kawałek ciasta wielkości małego jajka, rozwałkować i napełnić ostudzoną masą makową. Uformować z ciasta bułkę.
Pieczenie Rozgrzać piecyk do temperatury 180°C i piec bułki aż staną się rumiane.
Przygotowanie lukru Z 2 białek i pół szklanki cukru pudru przygotować lukier. Dodać 5 kropli olejku migdałowego i razem ucierać. Po wyjęciu z piekarnika posmarować bułki lukrem i udekorować pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową, odrobiną masy makowej i rodzynkami. Z pozostałych 2 białek można ubić pianę I wykorzystać np. jako dodatek do kakao - pyszności. Smacznego! Podziękowania za przepis dla mamuchy.