Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne drożdżówki, które piekłam pierwszy raz i udały się ;)
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 44
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 124
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17367
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 353
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 4555
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 44
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 124
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17367
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 353
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 4555
Składniki
Stopić masło i pozostawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki wyłożyc na blat, aby miały jednakową temperaturę.
Z 2 jajek oddzielić białka, którymi potem posmarujemy bułeczki, natomiast 2 żółtka i 1 jajko całe użyjemy do wyrobienia ciasta.
Wszystkie składniki (oprócz czarnych porzeczek) wymieszać razem w 1 misce i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (uwaga: ciasto nie podwoi swojej objętości, ale troszke urośnie, ja dałam mu na to 40 minut).
Wysmarować blaszkę tłuszczem i wysypać bułką tartą.
z ciasta formować placuszki- mi wyszło 10 sztuk. do środka wkładać po 1łyżce czarnych porzeczek i zalepiać brzegi, układać na blaszce. Można też dodawać do porzeczek wymieszaną bułkę tarta z cukrem-ilość ok. 1/2 łyzeczki na 1 bułeczkę, bułka wchłonie ewentualny sok, który puszczą porzeczki
Każdą byłeczke posmarować z wierzchu białkiem.
Piec 30-40 minut, w temperaturze 180 st. Celsjusza.