Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chałka z rodzynkami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 283
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 89
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 130
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 283
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 89
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 130
Składniki
Mąkę przesiej do misy, zrób w niej wgłębienie i wrzuć pokruszone drożdże. Wlej letnie mleko, rozpuść drożdże, jednocześnie mieszając z odrobiną mąki. Rozczyn oprósz mąką i zostaw w ciepłym miejscu, aż zacznie „pracować” (ok. 15 min).
Jajka, masło, cukier i sól połącz, dodaj do rozczynu i wymieszaj drewnianą łopatką. Wyrabiaj ciasto dłonią, aż stanie się gładkie. Ponownie włóż do miski, nakryj ściereczką i zostaw, aż podwoi objętość. Do ciasta dodaj rodzynki obtoczone w mące.
Ciasto podziel na 3 lub 4 części, uformuj w wałeczki i zapleć. Chałkę przełóż na natłuszczoną blachę, posmaruj żółtkiem. Ponownie zostaw do wyrośnięcia (ok. 10 min). Piecz 30-35 min w 200°C.Źródło: Świat kobiety