Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chałka z rodzynkami"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102095
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1985
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5846
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5844
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102095
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1985
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5846
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5844
Składniki
Mąkę przesiej do misy, zrób w niej wgłębienie i wrzuć pokruszone drożdże. Wlej letnie mleko, rozpuść drożdże, jednocześnie mieszając z odrobiną mąki. Rozczyn oprósz mąką i zostaw w ciepłym miejscu, aż zacznie „pracować” (ok. 15 min).
Jajka, masło, cukier i sól połącz, dodaj do rozczynu i wymieszaj drewnianą łopatką. Wyrabiaj ciasto dłonią, aż stanie się gładkie. Ponownie włóż do miski, nakryj ściereczką i zostaw, aż podwoi objętość. Do ciasta dodaj rodzynki obtoczone w mące.
Ciasto podziel na 3 lub 4 części, uformuj w wałeczki i zapleć. Chałkę przełóż na natłuszczoną blachę, posmaruj żółtkiem. Ponownie zostaw do wyrośnięcia (ok. 10 min). Piecz 30-35 min w 200°C.Źródło: Świat kobiety