Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chałka z rodzynkami"
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 28
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 200
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 28
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 200
Składniki
Mąkę przesiej do misy, zrób w niej wgłębienie i wrzuć pokruszone drożdże. Wlej letnie mleko, rozpuść drożdże, jednocześnie mieszając z odrobiną mąki. Rozczyn oprósz mąką i zostaw w ciepłym miejscu, aż zacznie „pracować” (ok. 15 min).
Jajka, masło, cukier i sól połącz, dodaj do rozczynu i wymieszaj drewnianą łopatką. Wyrabiaj ciasto dłonią, aż stanie się gładkie. Ponownie włóż do miski, nakryj ściereczką i zostaw, aż podwoi objętość. Do ciasta dodaj rodzynki obtoczone w mące.
Ciasto podziel na 3 lub 4 części, uformuj w wałeczki i zapleć. Chałkę przełóż na natłuszczoną blachę, posmaruj żółtkiem. Ponownie zostaw do wyrośnięcia (ok. 10 min). Piecz 30-35 min w 200°C.Źródło: Świat kobiety