Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chałka z rodzynkami"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 153
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 66
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1093
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 153
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 66
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1093
Składniki
Mąkę przesiej do misy, zrób w niej wgłębienie i wrzuć pokruszone drożdże. Wlej letnie mleko, rozpuść drożdże, jednocześnie mieszając z odrobiną mąki. Rozczyn oprósz mąką i zostaw w ciepłym miejscu, aż zacznie „pracować” (ok. 15 min).
Jajka, masło, cukier i sól połącz, dodaj do rozczynu i wymieszaj drewnianą łopatką. Wyrabiaj ciasto dłonią, aż stanie się gładkie. Ponownie włóż do miski, nakryj ściereczką i zostaw, aż podwoi objętość. Do ciasta dodaj rodzynki obtoczone w mące.
Ciasto podziel na 3 lub 4 części, uformuj w wałeczki i zapleć. Chałkę przełóż na natłuszczoną blachę, posmaruj żółtkiem. Ponownie zostaw do wyrośnięcia (ok. 10 min). Piecz 30-35 min w 200°C.Źródło: Świat kobiety