Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chlebowa pizza"
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5348
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8613
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17542
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 662
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5348
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8613
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17542
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 662
Składniki
Drożdże pokrusz, rozetrzyj w kubeczku z łyżką cukru i łyżką ciepłej wody. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę z łyżeczką soli. Dodaj zaczyn drożdżowy, 250 ml ciepłej wody oraz 100 ml oliwy.
Starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Owiń je folią spożywczą. Odłóż na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na min. 12 godzin.
Ciasto wyjmij na godzinę przed pieczeniem. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, przesmaż na łyżce oliwy. Dodaj przecier i pomidory z puszki. Duś 15 minut. Dopraw solą, cukrem i pieprzem.
Oliwki osącz, posiekaj. Paprykę pokrój w paseczki, osączoną mozzarellę na małe kawałki. Ser zetrzyj na tarce. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, rozłóż farsz, zroluj, formując podłużny bochenek. Wierzch ponacinaj w kilku miejscach. Piecz ok. 25 min w 200 st.
12 porcji, czas ok. 75 min; porcja – 330 kcal, cena 2 zł.Źródło: Świat kobiety