Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb z ziarnami to pyszne swojskiej roboty pieczywo. Ostatnio bardzo często piekę chleb sama, bo czasami skończy się niespodziewanie albo sklep już jest zamknięty. Trzeba tylko cierpliwie czekać aż ciasto wyrośnie, to jest minus. Jednak ciasto drożdżowe zawsze wystawia nas na próbę cierpliwości.
Szybka i łatwa potrawka z kurczaka którą przygotujesz w krótkim czasie to świ...
Odsłon: 1636
Błyskawiczna sałatka z trzech składników idealna dla niespodziewanych gości l...
Odsłon: 1406
Sos ten ugotowałam z pysznych, dojrzałych, słodkich pomidorów malinowych. Uży...
Odsłon: 770
Miałem dziś piękny sen , śnił mi się mój anioł z którym spacerowałem ulicami...
Odsłon: 91
Szybka i łatwa potrawka z kurczaka którą przygotujesz w krótkim czasie to świ...
Odsłon: 1636
Błyskawiczna sałatka z trzech składników idealna dla niespodziewanych gości l...
Odsłon: 1406
Sos ten ugotowałam z pysznych, dojrzałych, słodkich pomidorów malinowych. Uży...
Odsłon: 770
Miałem dziś piękny sen , śnił mi się mój anioł z którym spacerowałem ulicami...
Odsłon: 91
Składniki
Mąki przesiałam. Zabrałam 2 łyżki mąki z tej odważonej i wsypałam do kubeczka, dodałam pokruszone drożdże i cukier. Wszystko zalałam 1 szklanką ciepłej wody. Wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn już wyrósł dodałam go do mąki, wlałam maślankę i dosypałam sól i ziarna. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto już wyrosło przełożyłam je do foremek i posmarowałam wierzch mlekiem oraz posypałam ziarnami słonecznika. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Piekłam swój chleb przez 55 minut w 180 stopniach.