Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb z ziarnami to pyszne swojskiej roboty pieczywo. Ostatnio bardzo często piekę chleb sama, bo czasami skończy się niespodziewanie albo sklep już jest zamknięty. Trzeba tylko cierpliwie czekać aż ciasto wyrośnie, to jest minus. Jednak ciasto drożdżowe zawsze wystawia nas na próbę cierpliwości.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1759
Polecam, pychota.
Odsłon: 583
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 474
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1759
Polecam, pychota.
Odsłon: 583
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 474
Składniki
Mąki przesiałam. Zabrałam 2 łyżki mąki z tej odważonej i wsypałam do kubeczka, dodałam pokruszone drożdże i cukier. Wszystko zalałam 1 szklanką ciepłej wody. Wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn już wyrósł dodałam go do mąki, wlałam maślankę i dosypałam sól i ziarna. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto już wyrosło przełożyłam je do foremek i posmarowałam wierzch mlekiem oraz posypałam ziarnami słonecznika. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Piekłam swój chleb przez 55 minut w 180 stopniach.