Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb z ziarnami to pyszne swojskiej roboty pieczywo. Ostatnio bardzo często piekę chleb sama, bo czasami skończy się niespodziewanie albo sklep już jest zamknięty. Trzeba tylko cierpliwie czekać aż ciasto wyrośnie, to jest minus. Jednak ciasto drożdżowe zawsze wystawia nas na próbę cierpliwości.
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 238
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4571
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2669
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4740
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102229
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 238
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4571
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2669
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4740
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102229
Składniki
Mąki przesiałam. Zabrałam 2 łyżki mąki z tej odważonej i wsypałam do kubeczka, dodałam pokruszone drożdże i cukier. Wszystko zalałam 1 szklanką ciepłej wody. Wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn już wyrósł dodałam go do mąki, wlałam maślankę i dosypałam sól i ziarna. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto już wyrosło przełożyłam je do foremek i posmarowałam wierzch mlekiem oraz posypałam ziarnami słonecznika. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Piekłam swój chleb przez 55 minut w 180 stopniach.