Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb z ziarnami to pyszne swojskiej roboty pieczywo. Ostatnio bardzo często piekę chleb sama, bo czasami skończy się niespodziewanie albo sklep już jest zamknięty. Trzeba tylko cierpliwie czekać aż ciasto wyrośnie, to jest minus. Jednak ciasto drożdżowe zawsze wystawia nas na próbę cierpliwości.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 824
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 824
Składniki
Mąki przesiałam. Zabrałam 2 łyżki mąki z tej odważonej i wsypałam do kubeczka, dodałam pokruszone drożdże i cukier. Wszystko zalałam 1 szklanką ciepłej wody. Wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn już wyrósł dodałam go do mąki, wlałam maślankę i dosypałam sól i ziarna. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto już wyrosło przełożyłam je do foremek i posmarowałam wierzch mlekiem oraz posypałam ziarnami słonecznika. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Piekłam swój chleb przez 55 minut w 180 stopniach.