Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kebab to jedno z dań typu fast food możemy go w prosty sposób zrobić sami.Dlatego zrobimy domowy kebab drobiowy, super upieczony a do tego zrobimy bułkę oraz sos.
Oczyszczone i wypłukane mięso musimy zamarynować.
MARYNATA SKŁAD:
– 4 łyżki oleju
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżka kolendry
– pół łyżeczki chili
– pół łyżeczki imbiru
Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Przygotowanie sosu.
Ogórka ścieramy na tarce solimy i odstawiamy na 10 minut tak żeby puścił nam wodę.
Następnie odcedzamy miąższ i dodajemy do niego jogurt, 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i koperek całość mieszamy doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.
Mięso mamy już zamarynowane, przyszedł czas na stworzenie stojaka na kebab.
Ja użyje w tym celu dwóch połówek cebuli, patyków do szaszłyków i foli aluminiowej ale można tak samo wykorzystać stalowy stojak na ręcznik kuchenny-ułatwi nam pracę;)
Mięso nabijamy na patyki jedno na drugie a całość owijamy folią aluminiową.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 30 minut.
Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy przez kolejne 20-25 minut ale już w temperaturze 220°C.
Przyszedł czas na zrobienie ciasta na pieczywo.
Do miski wlewamy ciepłą wodę, drożdże, 2 łyżeczki soli i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę, 2 łyżki oleju i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
Po tym czasie wyciągamy nasze ciasto i wyrabiamy na blacie posypanym mąką placek o średnicy 32 cm.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 250°C przez 8 minut.
Wyciągamy kebab z piekarnika i kroimy mięso równo z każdej strony.
Pieczywo wyciągamy z piekarnika i od razu smarujemy od góry całą powierzchnię olejem.
Kroimy na 4 równe części.
Pozostało nałożenie mięsa, sosu oraz dowolnych ulubionych dodatków
Domowy kebab na ciepło. Dziś przygotowałam coś pysznego i oryginalnego. To do...
Odsłon: 1307
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 129
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 130
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 131
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 96
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 243
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 33008
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 129
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 130
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 131
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 96
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 243
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 33008
Składniki
Oczyszczone i wypłukane mięso musimy zamarynować. MARYNATA SKŁAD: – 4 łyżki oleju – 1 łyżka soli – 1 łyżka ostrej papryki – 1 łyżeczka pieprzu ziołowego – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżka kolendry – pół łyżeczki chili – pół łyżeczki imbiru Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Przygotowanie sosu. Ogórka ścieramy na tarce solimy i odstawiamy na 10 minut tak żeby puścił nam wodę. Następnie odcedzamy miąższ i dodajemy do niego jogurt, 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i koperek całość mieszamy doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.
Mięso mamy już zamarynowane, przyszedł czas na stworzenie stojaka na kebab. Ja użyje w tym celu dwóch połówek cebuli, patyków do szaszłyków i foli aluminiowej ale można tak samo wykorzystać stalowy stojak na ręcznik kuchenny-ułatwi nam pracę;)
Mięso nabijamy na patyki jedno na drugie a całość owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy przez kolejne 20-25 minut ale już w temperaturze 220°C.
Przyszedł czas na zrobienie ciasta na pieczywo. Do miski wlewamy ciepłą wodę, drożdże, 2 łyżeczki soli i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, 2 łyżki oleju i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
Po tym czasie wyciągamy nasze ciasto i wyrabiamy na blacie posypanym mąką placek o średnicy 32 cm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 250°C przez 8 minut.
Wyciągamy kebab z piekarnika i kroimy mięso równo z każdej strony.
Pieczywo wyciągamy z piekarnika i od razu smarujemy od góry całą powierzchnię olejem. Kroimy na 4 równe części.
Pozostało nałożenie mięsa, sosu oraz dowolnych ulubionych dodatków
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 964
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 914