Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe rogaliki z powidłami"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 852
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5836
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9667
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 298
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 852
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5836
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9667
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 298
Składniki
ok. 70 minut • Sztuka ok. 180 kcal • Koszt ok. 19 zł • Przepis na ok. 30 sztuk
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj drożdże, cukier, śmietanę i żółtka. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Gdyby było zbyt twarde, dodaj trochę śmietany.
Przygotuj nadzienie.Powidła wymieszaj z czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 1/2 cm, nadając mu kształt prostokąta. Następnie potnij je w kilkucentymetrowe pasy, potem w kwadraty i po przekątnej w trójkąty.
Na środku podstawy każdego trójkąta nakładaj łyżeczką porcję nadzienia i zwijaj rogaliki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż rogaliki w kilkucentymetrowych odstępach i zostaw do wyrośnięcia (około 30 minut). Następnie pędzelkiem umoczonym w roztrzepanym białku posmaruj wierzch rogalików.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz około 20 minut, aż się pięknie przyrumienią.
Można posypać cukrem pudrem, polać polewą.Źródło: Kobieta i życie