Idealny dla początkujących piekarzy.Mieszamy,wyrasta,pieczemy.I koniec:-)
Łatwy pszenny chleb na zakwasie
Składniki
- mąka pszenna(najlepiej chlebowa,ale może być dowolna), 500 g.
- aktywny zakwas żytni(dokarmiony 12 godz. wcześniej), 150 g.
- letnia woda, 300 g.
- świeże drożdże, 5 g.
- sól, 1 płaska łyżeczka
Składniki
- mąka pszenna(najlepiej chlebowa,ale może być dowolna), 500 g.
- aktywny zakwas żytni(dokarmiony 12 godz. wcześniej), 150 g.
- letnia woda, 300 g.
- świeże drożdże, 5 g.
- sól, 1 płaska łyżeczka

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy[najlepiej mikserem(końcówki haki)].Ciasto będzie dosyć gęste.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz.(ciasto znacznie zwiększy objętość).
Przekładamy ciasto do dużej keksówki(28-30 cm) wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.Spryskujemy/smarujemy oliwą i posypujemy lekko mąką.Odstawiamy na 1 godz.,żeby wyrosło.
Piekarnik rozgrzewamy do 210st.C i pieczemy chleb 45-50 min.
Smacznego:-)
Przepis pochodzi z blogu PRACOWNIA WYPIEKÓW
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- mąka pszenna(najlepiej chlebowa,ale może być dowolna), 500 g.
- aktywny zakwas żytni(dokarmiony 12 godz. wcześniej), 150 g.
- letnia woda, 300 g.
- świeże drożdże, 5 g.
- sól, 1 płaska łyżeczka
Wszystkie składniki mieszamy[najlepiej mikserem(końcówki haki)].Ciasto będzie dosyć gęste.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz.(ciasto znacznie zwiększy objętość).
Przekładamy ciasto do dużej keksówki(28-30 cm) wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.Spryskujemy/smarujemy oliwą i posypujemy lekko mąką.Odstawiamy na 1 godz.,żeby wyrosło.
Piekarnik rozgrzewamy do 210st.C i pieczemy chleb 45-50 min.
Smacznego:-)
Przepis pochodzi z blogu PRACOWNIA WYPIEKÓW