Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Nadziewane bułeczki z ciasta na pizzę"
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 227
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4520
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12249
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6946
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5663
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 227
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4520
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12249
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6946
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5663
Składniki
Do miski wsyp przesianą mąkę, drożdże i łyżeczkę soli, wymieszaj. Dodaj szklankę ciepłej wody, olej i 1 jajko. Połącz . Przełóż ciasto na stolnicę, starannie wyrób na gładką i elastyczną masę.
Wyrobione ciasto na bułeczki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut). W tym czasie kukurydzę odsącz z zalewy, przelej wodą na sicie, pozostaw do ocieknięcia. Salami pokrój w kosteczkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój. Pomidory z puszki zmiksuj, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym oregano.
Z wyrośniętego ciasta urywaj małe porcje. Każdą rozpłaszcz na stolnicy lub rozwałkuj tak, by powstały małe placuszki. Posmaruj je gęstym sosem pomidorowym. Na środku każdego placuszka ułóż porcję osączonej kukurydzy, pokrojonego salami oraz żółtego sera.
Sklejaj placuszki, formując małe bułeczki. Ułóż je obok siebie w okrągłej formie (miejscem sklejenia do dołu). Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 200 stopni 15-20 minut. Podawaj z dowolnym sosem, np. z majonezu.
Czas ok. 60 min; porcja – 120 kcal, cena 80 gr.Źródło: Świat kobiety