Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenno-żytni do zrobienia w domu. Smaczny, z chrupiąca skórką, łatwy i szybki do zrobienia samodzielnie przez każdego
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3955
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 374
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 74
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 334
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3955
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 374
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 74
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 334
Składniki
Z drożdzy zrobić zaczyn: do miseczki dodać drożdże, dwie łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki cukru i odlać ze 100 ml wody. Całość wymieszać dobrze i poczekać do wyrośnięcia.
Zrobić ciasto: mąkę wsypać do miski, dodać zaczyn, sól, resztę wody i dokładnie wymieszać; wyrobić ciasto. Keksówkę nasmarować olejem i obsypać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do keksówki i czekać do wyrośnięcia, aż brzeg ciasta dojdzie do kantu foremki.
Upiec chlebek: Keksówkę włożyć do nagrzanego do 200 st. piekarnika, piec góra-dół, na drugiej kratce od dołu 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut, potem wyjąć chlebek z foremki i pozostawić do wystygnięcia na kratce.