Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tradycyjne austriackie ciasteczka na swieta bozego narodzenia. mozna zrobic na dlugo przed swietami i przechowywac w puszce. polecam wszystkim lasuchom!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Składniki
make + cukier puder + maslo + orzechy (ew.migdaly jak kto woli) wyrobic na gladkie ciasto. uformowac z niego walek, zawinac w folie i schlodzic przez godzine w lodowce.
po wyjeciu z lodowki z ciasta formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego a z niej male rogaliki (jak ksiezyce). ciasteczka rozkladac na blaszce (porcja na 2 blaszki) wylozonej papierem do pieczenia w malych odstepach, zeby sie nie skleily.
ciasteczka piec w piecu w temp.200 st. przez 5-10 min (zalezy od piekarnika) na blady kolor. w tym czasie wymieszac cukier puder z cukrem waniliowym w miseczce, upieczone, jeszcze cieple ciasteczka w tym obtaczac pare razy i wkladac do puszki. smacznego!