Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 282
Dodano: 31.07.2010
Odsłon: 13512
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Drożdże rozcieram w miseczce z cukrem,dolewam troszkę lekko podgrzanego mleka i odstawiam,żeby drożdże"ruszyły".
Do miski przesiewam mąkę,resztę składników rozkładam po bokach,rozczyn z drożdży wlewam do dołka,który robię w mące.Zagniatam ciasto(ok. 15 min.).Ciasto fajnie się wyrabia,nie klei się do rąk.Gdyby jednak się kleiło?Nie podsypujemy mąką tylko smarujemy ręce oliwą i zagniatamy dalej.W razie potrzeby powtarzamy.
Z wyrobionego ciasta formujję kulę,spryskuję ją oliwą,wkładam do miski,przykrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam w możliwie ciepłe miejsce,żeby podwoiło objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie,wykładamy je na blat spryskany oliwą i formujemy bułki(mi wychodzi 10-12 szt.).Nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30-40 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C.Bułki smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy sezamem.
Bułki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na"wyższe piętro"."Piętro" niżej stawiam naczynie,do którego wsypuję szklankę kostek lodu.Po 5 min. zmniejszam temp. do 200 st. C i piekę jeszcze 15-20 min.(to zależy od piekarnika,muszą się ładnie zarumienić).
Przepis SPAPUGOWAŁAM ;-) z PRACOWNI WYPIEKÓW.Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

ethela 01 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Bez przesady,to taka ciekawostka,wyjdą dobre i bez niej:-)1 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 01 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Dziękuję za odpowiedź i rozumiem, że ta pasta to najważniejszy składnik. Postaram się ją zdobyć. Pozdrawiam.2 Kto głosował? | Odpowiedz

ethela 01 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Pasta Tahini to miazga z ziaren sezamu.Można i bez niej,tylko wtedy nie będą to bułki z pastą Tahini;-)))1 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 01 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Ślicznie wyglądają te bułeczki, ale nie mam pojęcia co to jest pasta Tahini i czy bez niej można upiec te apetyczne bułeczki?1 Kto głosował? | Odpowiedz