Smaker
Dodaj przepis
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Pieczywo
  • Chleb
  • Pieczywo
  • Przepis na
Odsłon: 94472 25.08.2010

Chleb

> 60 min
>60 min
>6 osób
>6 os.
Hakmet
Hakmet

Prawdziwy chleb na własnym zakwasie- nie ma lepszych zalet

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

1

Skladniki na zaczyn 300g:
· 50g starter (używam zaczątka żytniego, ożywionego dzień wcześniej)
· 200g maka pszenna
· 100g woda

2

Ciasto chlebowe 1000g:
· 300g zaczyn jw.
· 400g maka pszenna typ 550 lub 650 ( ew.500g)
· 300g woda
· 1,5 do 2 lyzeczek soli
· 1 lyzeczka cukru (opcjonalnie)

3

20.oo – I. dnia wieczorem wymieszac skladniki zaczynu, który bedzie dosc scisla kulka ciasta. Przykryc, pozostawic na cala noc do przefermentowania (12-14godzin).

8.oo - Nastepnego dnia wymieszac wode z maka, przykryc i odstawic na 20-30 minut.

8.3o – Zaczyn z poprzedniego dnia rozdrobnic, dodac do mieszaniny jw. Mieszac calosc na wolnych obrotach ok. 2 minuty. Dodac sol i jeszcze raz wyrobic okolo 1 minute. Dac odpoczac 2-3 minuty i wyrabiac juz energiczniej (mikserem przy zwiekszonej predkosci) ok. 5 minut. Ciasto powinno byc miekkie, elastyczne i odrywac sie od brzegów miski. Jesli potrzeba dodac odrobine maki lub wody. Powstrzymac sie przed dodawaniem zbyt duzej ilosci maki!

9.oo - Wlozyc do miski wysmarowanej lekko tluszczem, przykryc i odstawic na ok. 1 godzine. Ciasto przyrosnie po tym czasie tylko minimalnie (zdjecie 1).

10.oo – wyrzucic ciasto na blat lekko oproszony maka, odgazowac rozciagajac w formie prostokata. Zakladac boki ciasta - jak na rysunkach 1 i 2. Po tym zlozeniu widac wyraznie jak ciasto zmienilo swoja strukture (patrz zdjecie 2 i 3). Wlozyc z powrotem do miski, przykryc i odstawic ponownie na 1 godzine.

11.oo – ciasto powinno przyrosnac prawie dwukrotnie. Ponownie wyrzucic na blat i powtórzyc odgazowywanie ciasta jak wyzej i odstawic ponownie na ok. 1 godzine.

12.oo – wyjac ciasto, uformowac bochenek podluzny badz owalny, napinajac dobrze powierzchnie ciasta poslugujac sie metoda skladania jak wyzej. Ulozyc bochenek w koszyku do wyrastania wysypanym maka zlaczeniem ciasta do góry. Szczelnie okryc sciereczka i dodatkowo folia i pozostawic do wyrosniecia na 3-4 godziny.( Mozna tez wlozyc calosc do lodówki na 10-12 godzin).

16.oo – piekarnik rozgrzac do temperatury ok. 240°C, (jesli pieczemy na kamieniu to nagrzewamy go minimum 45 minut przed wlozeniem chleba). Chleb wyjmujemy z koszyka, przykrywajac go od góry np. deska do krojenia lekko obsypana maka, a potem odwracajac. Jesli koszyk lub sciereczka, na którym spoczywal chleb byl dobrze wysypany maka, nie powinno byc klopotu z wyjeciem go w calosci. Nadmiar maki mozna szybko, acz delikatnie omiesc pedzelkiem, a chleb kilkakrotnie naciac. Piekarnik naparowac psikajac kilkakrotnie do wnetrza spryskiwaczem do kwiatów (ostroznie!) a chleb wsunac na rozgrzana blache badz kamien.

16.2o – temperature mozna obnizyc o 10°C, piekarnik uchylic, a chleb odwrócic na osi o ok 180 st, zeby byl wypieczony równomiernie ze wszystkich stron. Piec jeszcze 10-15 minut w zaleznosci od zbrazowienia skorki. Wierzch chleba powinien byc ciemno brazowy, a spód dosc twardy, na tyle, aby postukany od spodu wydawal gluchy dzwiek.

16.35 – wyjac i ostudzic na kratce.

Przepis w Waszym wykonaniu (12)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Polecane przepisy

chleb

gvlba
gvlba
Pieczywo

Chleb w jajku

Pieczywo Chleb w jajku

Moja córka go uwielbia mogła by go jeśc na każde śniadanie

  • Nabiał
  • Jajka
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 10392

do 15 min 15 min
9
maluszekk
maluszekk
Pieczywo

Pudding z chleba

Pieczywo Pudding z chleba

Szybka, łatwa i tania słodka przekąska.

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Kanapki
  • Dżemy
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 4876

do 30 min 30 min
9
anulka08
anulka08
Pieczywo

zapiekanka z chlebem

Pieczywo zapiekanka z chlebem

co zrobić z czerstwym chlebem? oto pomysł.

  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Kanapki
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Chleby
  • Szynki

Odsłon: 4447

do 30 min 30 min
10

chleb razowy

Mateusz15
Mateusz15
Pieczywo

Chleb razowy

Pieczywo Chleb razowy

Pyszny, zdrowy chleb. Idealny na śniadanie.

  • Dietetyczne
  • Chleby

Odsłon: 38154

> 60 min >60 min
85
gogusia
gogusia
Pieczywo

Chleb razowy z mąką kukurydzianą.

Pieczywo Chleb razowy z mąką kukurydzianą.

Własny chlebek, z dodatkiem pieczonego boczku, pychota:). Piękny złotawy kolo...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Ciasta
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 8453

> 60 min >60 min
18
justa_kitchen
justa_kitchen
Pieczywo

domowy chleb razowy

Pieczywo domowy chleb razowy

chleb razowy na zakwasie. pokrzywowo-macierzankowy

  • Chleby

Odsłon: 5414

> 60 min >60 min
7

chleb dla diabetyków

LIDECZKA
LIDECZKA
Pieczywo

Zapiekanka z chleba

Pieczywo Zapiekanka z chleba

Proste i smaczne.

  • Wielkanoc
  • Czeska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Kanapki
  • Zapiekanki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 15621

do 15 min 15 min
57
izek
izek
Pieczywo

Placek gruszkowy z chleba

Pieczywo Placek gruszkowy z chleba

Placek przygotowany na bazie czerstwego chleba

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Placki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 889

> 60 min >60 min
8
anulka08
anulka08
Pieczywo

zapiekanka z chlebem

Pieczywo zapiekanka z chlebem

co zrobić z czerstwym chlebem? oto pomysł.

  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Kanapki
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Chleby
  • Szynki

Odsłon: 4447

do 30 min 30 min
10

JAK UPIEC Chleb

domena
domena
Pieczywo

chleb smażony z jajkiem

Pieczywo chleb smażony z jajkiem

chleb smażony z jajkiem

  • Nabiał
  • Jajka
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 39636

do 15 min 15 min
203
helenapon
helenapon
Pieczywo

Chleb mieszany:

Pieczywo Chleb mieszany:

Domowe chleby piekę od kilku lat i za każdym razem eksperymentuję z różnymi d...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Ciasta
  • Chleby

Odsłon: 2735

> 60 min >60 min
9
KasiaSar
KasiaSar
Pieczywo

Chleb na maślance

Pieczywo Chleb na maślance

Przedstawiam bardzo szybki i łatwy do wykonania domowy chleb z chrupiącą skór...

  • Makaron
  • Nabiał
  • Kanapki
  • Makarony
  • Chleby

Odsłon: 1716

> 60 min >60 min
3

chleb przepis

helenapon
helenapon
Pieczywo

Chleb mieszany:

Pieczywo Chleb mieszany:

Domowe chleby piekę od kilku lat i za każdym razem eksperymentuję z różnymi d...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Ciasta
  • Chleby

Odsłon: 2735

> 60 min >60 min
9
kuchmariola63
kuchmariola63
Dodatki

Chleb pszenny z foremki.

Dodatki Chleb pszenny z foremki.

Najprostszy przepis na szybkie upieczenie smacznego chleba.

  • Ciasta
  • Chleby

Odsłon: 11709

> 60 min >60 min
27
Maddie80
Maddie80
Śniadania

Chleb z ziarnami

Śniadania Chleb z ziarnami

Pyszny, domowy chleb z ziarnami

  • Chleby

Odsłon: 12457

> 60 min >60 min
16

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

annapiedziak
annapiedziak
Desery

Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

Desery Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

Na tę chwilę czekam nabuzowana i zniecierpliwiona każdego przedwiośnia. Wypat...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Placki
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 30828

> 60 min >60 min
31
smaker
smaker
Desery

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Desery Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kto nie uwielbia ciast z kruszonką? W dodatku w towarzystwie pysznych, letnic...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 9

do 30 min 30 min
0
moonisss
moonisss
Desery

Kokosowiec na kruchym cieście (bez laktozy)

Desery Kokosowiec na kruchym cieście (bez laktozy)

Kruche ciasto z pyszną, lekko wilgotną, masa kokosową. Nie zawiera laktozy.

  • Bez laktozy
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 12425

do 60 min 60 min
20
Kitka80
Kitka80
Desery

Ciasto Kokosowiec

Desery Ciasto Kokosowiec

Jest bardzo smaczne.

  • Kremy
  • Jajka
  • Ciasta
  • Kremy
  • Jajka

Odsłon: 3660

do 60 min 60 min
9
smaker
smaker
Desery

Ciasto ombre

Desery Ciasto ombre

Ciasto ombre to nie lada gratka dla wszystkich miłośników czekolady i to tych...

  • Wielkanoc
  • Komunia
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 63

do 60 min 60 min
1
AnetaP
AnetaP
Desery

Ciasto makowe z kremem i dżemem

Desery Ciasto makowe z kremem i dżemem

Proste, szybkie i pyszne ciasto. Idealne na Boże Narodzenie.

  • Boże Narodzenie
  • Kremy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 12190

do 30 min 30 min
35

Inne przepisy autora

Przekąski

Kulki mięsne z winogronem

Pieczywo

Bułeczki

Przekąski

Pita Rosy

Dania główne

Ryż pod kurczakiem

Przepis dnia

Hakmet
Hakmet
Przekąski

Kulki mięsne z winogronem

Przekąski Kulki mięsne z winogronem

Szybko, łatwo i...zaskakująco smacznie

  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 2853

do 30 min 30 min
19
Hakmet
Hakmet
Pieczywo

Bułeczki

Pieczywo Bułeczki

Swojskie pieczywo, trzeba więcej?

  • Nabiał
  • Bułki

Odsłon: 33106

> 60 min >60 min
55
Hakmet
Hakmet
Przekąski

Pita Rosy

Przekąski Pita Rosy

Jest przepyszne,j dodałam tez gorgonzolę

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Sery pleśniowe
  • Jogurt
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 15999

> 60 min >60 min
24
Hakmet
Hakmet
Dania główne

Ryż pod kurczakiem

Dania główne Ryż pod kurczakiem

mało pracochlonne, pychotka

  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Chińska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek

Odsłon: 3263

> 60 min >60 min
2
Więcej przepisów
REKLAMA
Smaker

Przepisy Pieczywo

Pieczywo

Chleb słonecznikowy

Pieczywo

Szybki chlebek z sezamem

Pieczywo

Chlebek odrywany serowo-czosnkowy

Pieczywo

Bułki z nadzieniem pieczarkowym.

smaker
smaker
Pieczywo

Chleb słonecznikowy

Pieczywo Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy domowej roboty to świetna alternatywa dla pieczywa ze skl...

  • Kanapki
  • Ciasta
  • Chleby

Odsłon: 2711

do 60 min 60 min
10
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Pieczywo

Szybki chlebek z sezamem

Pieczywo Szybki chlebek z sezamem

Zwykły chlebek na drożdżach z dodatkiem sezamu. W środku delikatny i mięciut...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Płatki
  • Ciasta
  • Chleby

Odsłon: 2460

do 30 min 30 min
4
Więcej przepisów

Ostatnio komentowane przepisy

annapiedziak
annapiedziak
Desery

Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

Desery Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

Na tę chwilę czekam nabuzowana i zniecierpliwiona każdego przedwiośnia. Wypat...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Placki
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 30828

> 60 min >60 min
31
smaker
smaker
Desery

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Desery Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kto nie uwielbia ciast z kruszonką? W dodatku w towarzystwie pysznych, letnic...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 9

do 30 min 30 min
0
moonisss
moonisss
Desery

Kokosowiec na kruchym cieście (bez laktozy)

Desery Kokosowiec na kruchym cieście (bez laktozy)

Kruche ciasto z pyszną, lekko wilgotną, masa kokosową. Nie zawiera laktozy.

  • Bez laktozy
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 12425

do 60 min 60 min
20
Kitka80
Kitka80
Desery

Ciasto Kokosowiec

Desery Ciasto Kokosowiec

Jest bardzo smaczne.

  • Kremy
  • Jajka
  • Ciasta
  • Kremy
  • Jajka

Odsłon: 3660

do 60 min 60 min
9
smaker
smaker
Desery

Ciasto ombre

Desery Ciasto ombre

Ciasto ombre to nie lada gratka dla wszystkich miłośników czekolady i to tych...

  • Wielkanoc
  • Komunia
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 63

do 60 min 60 min
1
AnetaP
AnetaP
Desery

Ciasto makowe z kremem i dżemem

Desery Ciasto makowe z kremem i dżemem

Proste, szybkie i pyszne ciasto. Idealne na Boże Narodzenie.

  • Boże Narodzenie
  • Kremy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 12190

do 30 min 30 min
35
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Pieczywo
Smaker

Chleb

Autor:
Hakmet
> 60 min
>6 osób

Składniki

  • Mąka pszenna, 600g
  • woda, 400g
  • sól, 11/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

1

Skladniki na zaczyn 300g: · 50g starter (używam zaczątka żytniego, ożywionego dzień wcześniej) · 200g maka pszenna · 100g woda

2

Ciasto chlebowe 1000g: · 300g zaczyn jw. · 400g maka pszenna typ 550 lub 650 ( ew.500g) · 300g woda · 1,5 do 2 lyzeczek soli · 1 lyzeczka cukru (opcjonalnie)

3

20.oo – I. dnia wieczorem wymieszac skladniki zaczynu, który bedzie dosc scisla kulka ciasta. Przykryc, pozostawic na cala noc do przefermentowania (12-14godzin). 8.oo - Nastepnego dnia wymieszac wode z maka, przykryc i odstawic na 20-30 minut. 8.3o – Zaczyn z poprzedniego dnia rozdrobnic, dodac do mieszaniny jw. Mieszac calosc na wolnych obrotach ok. 2 minuty. Dodac sol i jeszcze raz wyrobic okolo 1 minute. Dac odpoczac 2-3 minuty i wyrabiac juz energiczniej (mikserem przy zwiekszonej predkosci) ok. 5 minut. Ciasto powinno byc miekkie, elastyczne i odrywac sie od brzegów miski. Jesli potrzeba dodac odrobine maki lub wody. Powstrzymac sie przed dodawaniem zbyt duzej ilosci maki! 9.oo - Wlozyc do miski wysmarowanej lekko tluszczem, przykryc i odstawic na ok. 1 godzine. Ciasto przyrosnie po tym czasie tylko minimalnie (zdjecie 1). 10.oo – wyrzucic ciasto na blat lekko oproszony maka, odgazowac rozciagajac w formie prostokata. Zakladac boki ciasta - jak na rysunkach 1 i 2. Po tym zlozeniu widac wyraznie jak ciasto zmienilo swoja strukture (patrz zdjecie 2 i 3). Wlozyc z powrotem do miski, przykryc i odstawic ponownie na 1 godzine. 11.oo – ciasto powinno przyrosnac prawie dwukrotnie. Ponownie wyrzucic na blat i powtórzyc odgazowywanie ciasta jak wyzej i odstawic ponownie na ok. 1 godzine. 12.oo – wyjac ciasto, uformowac bochenek podluzny badz owalny, napinajac dobrze powierzchnie ciasta poslugujac sie metoda skladania jak wyzej. Ulozyc bochenek w koszyku do wyrastania wysypanym maka zlaczeniem ciasta do góry. Szczelnie okryc sciereczka i dodatkowo folia i pozostawic do wyrosniecia na 3-4 godziny.( Mozna tez wlozyc calosc do lodówki na 10-12 godzin). 16.oo – piekarnik rozgrzac do temperatury ok. 240°C, (jesli pieczemy na kamieniu to nagrzewamy go minimum 45 minut przed wlozeniem chleba). Chleb wyjmujemy z koszyka, przykrywajac go od góry np. deska do krojenia lekko obsypana maka, a potem odwracajac. Jesli koszyk lub sciereczka, na którym spoczywal chleb byl dobrze wysypany maka, nie powinno byc klopotu z wyjeciem go w calosci. Nadmiar maki mozna szybko, acz delikatnie omiesc pedzelkiem, a chleb kilkakrotnie naciac. Piekarnik naparowac psikajac kilkakrotnie do wnetrza spryskiwaczem do kwiatów (ostroznie!) a chleb wsunac na rozgrzana blache badz kamien. 16.2o – temperature mozna obnizyc o 10°C, piekarnik uchylic, a chleb odwrócic na osi o ok 180 st, zeby byl wypieczony równomiernie ze wszystkich stron. Piec jeszcze 10-15 minut w zaleznosci od zbrazowienia skorki. Wierzch chleba powinien byc ciemno brazowy, a spód dosc twardy, na tyle, aby postukany od spodu wydawal gluchy dzwiek. 16.35 – wyjac i ostudzic na kratce.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2022 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze
    • Ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Mamy 10 lat
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Inspiracje
  • E-booki