Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ulubiony przepis na chleb pszenny ze świeżych drożdży, który zawsze się udaje.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416552
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416552
Składniki
Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy drożdże,cukier i sól.
Przesiewamy mąkę dodajemy olej i całość dokładnie mieszamy.
Całość szczelnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na 7-8 godzin.
Po tym czasie wyciągamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy ciasto tak żeby przestało się kleić do rąk.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 °C ustawiony na góra/dół i wkładamy naszą blachę /naczynie żaroodporne żeby się nagrzało. Ja używam naczynia o pojemności 5.1 litra Do nagrzanego naczynia przekładamy ciasto przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 30 minut po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Wyciągamy naczynie z piekarnika i przekładamy chleb na ruszt przykrywając najlepiej bawełnianą ściereczką. Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy. Gotowe… Smacznego!!!!