Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pasztet z wątróbek"
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30990
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3671
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5199
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30990
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3671
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5199
Składniki
Wątróbki drobiowe opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz. Wykrój błonki. Podroby pokrój na mniejsze kawałki. Połowę surowego boczku pokrój w plasterki, odłóż. Resztę zmiel w maszynce do mięsa.
Obraną cebulę pokrój w kosteczkę. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę. Mieszając, ogrzewaj, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone na kawałki wątróbki oraz zmielony wcześniej surowy boczek.
Całość podlej czerwonym winem (najlepiej wytrawnym winem stołowym). Duś na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę. Odparuj ewentualny płyn. dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
Garnek zdejmij z ognia, odstaw do ostudzenia. Zimne zmiksuj na gładką masę. Przygotuj formę w kształcie wieńca. Wyłóż ją odłożonymi plasterkami boczku tak, by końcówki zwisały. Nałóż masę. Przykryj zwisającymi plasterkami.
Formę z przygotowaną masą pasztetową włóż do lodówki. Odstaw na kilkanaście godzin (najlepiej do następnego dnia). Po tym czasie, gdy pasztet stężeje, wyjmij go z formy. Podawaj do pieczywa.Źródło: Świat kobiety