Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pasztet z wątróbek"
Przepis dnia
Rosół to bardzo prosta potrawa. Można go jeść na różne sposoby: z makaronem,...
Odsłon: 6924
Kotleciki jagnięce i grillowy aromat idealnie pasują do siebie, są łatwe, szy...
Odsłon: 741
Delikatny, głęboki smak rosołu wzbogaciłam dodając kwiat macis i szczyptę sza...
Odsłon: 2023
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 9015
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 2915
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 466
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 2310
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 9015
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 2915
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 466
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 2310
Składniki
Wątróbki drobiowe opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz. Wykrój błonki. Podroby pokrój na mniejsze kawałki. Połowę surowego boczku pokrój w plasterki, odłóż. Resztę zmiel w maszynce do mięsa.
Obraną cebulę pokrój w kosteczkę. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę. Mieszając, ogrzewaj, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone na kawałki wątróbki oraz zmielony wcześniej surowy boczek.
Całość podlej czerwonym winem (najlepiej wytrawnym winem stołowym). Duś na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę. Odparuj ewentualny płyn. dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
Garnek zdejmij z ognia, odstaw do ostudzenia. Zimne zmiksuj na gładką masę. Przygotuj formę w kształcie wieńca. Wyłóż ją odłożonymi plasterkami boczku tak, by końcówki zwisały. Nałóż masę. Przykryj zwisającymi plasterkami.
Formę z przygotowaną masą pasztetową włóż do lodówki. Odstaw na kilkanaście godzin (najlepiej do następnego dnia). Po tym czasie, gdy pasztet stężeje, wyjmij go z formy. Podawaj do pieczywa.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Wędliny
Wędliny
Gulasz angielski
Wędliny
Śląska biała kiełbasa (bardzo stary przepis).
Wędliny
Schab w marynacie na kanapki
Wędliny
Kiełbasa wieprzowa z zielonym pieprzem.
Gulasz angielski
Gulasz angielski znany jest w Polsce przede wszystkim jako konserwa idealna n...
Odsłon: 3718
Śląska biała kiełbasa (bardzo stary przepis).
Jest bardzo smaczną, drobno rozdrobnioną, szybką do wykonania białą kiełbasą...
Odsłon: 1079