Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pasztet z wątróbek"
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1262
Piernik cystersów łączy tradycyjne korzenne smaki z lekko orzeźwiającym, cytr...
Odsłon: 826
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 176
Prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna sałatka warzywna którą lubię przygot...
Odsłon: 248
Dzisiaj przepis na pysznego kurczaka pieczonego z warzywami. Danie pyszne i p...
Odsłon: 354
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1262
Piernik cystersów łączy tradycyjne korzenne smaki z lekko orzeźwiającym, cytr...
Odsłon: 826
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 176
Prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna sałatka warzywna którą lubię przygot...
Odsłon: 248
Dzisiaj przepis na pysznego kurczaka pieczonego z warzywami. Danie pyszne i p...
Odsłon: 354
Składniki
Wątróbki drobiowe opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz. Wykrój błonki. Podroby pokrój na mniejsze kawałki. Połowę surowego boczku pokrój w plasterki, odłóż. Resztę zmiel w maszynce do mięsa.
Obraną cebulę pokrój w kosteczkę. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę. Mieszając, ogrzewaj, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone na kawałki wątróbki oraz zmielony wcześniej surowy boczek.
Całość podlej czerwonym winem (najlepiej wytrawnym winem stołowym). Duś na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę. Odparuj ewentualny płyn. dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
Garnek zdejmij z ognia, odstaw do ostudzenia. Zimne zmiksuj na gładką masę. Przygotuj formę w kształcie wieńca. Wyłóż ją odłożonymi plasterkami boczku tak, by końcówki zwisały. Nałóż masę. Przykryj zwisającymi plasterkami.
Formę z przygotowaną masą pasztetową włóż do lodówki. Odstaw na kilkanaście godzin (najlepiej do następnego dnia). Po tym czasie, gdy pasztet stężeje, wyjmij go z formy. Podawaj do pieczywa.Źródło: Świat kobiety