Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rozeta ze schabem"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 383
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 383
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka z posoloną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut. Marchewki obierz, umyj, gotuj 10 minut w posolonym wrzątku. Schab opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Szybko obsmaż je na oleju.
Na patelni rozgrzej masło. Oprósz je mąką, zasmaż. Wymieszaj z mlekiem oraz bulionem. Gotuj, mieszając przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec przypraw go do smaku solą i pieprzem. Majeranek opłucz, osusz, trochę zostaw do dekoracji, a resztę posiekaj i dodaj do beszamelu. Ziemniaki i marchewki odcedź, lekko przestudź, potnij w plasterki.
W żaroodpornej formie ułóż mięso i warzywa, formując rozetę. Zalej beszamelem, posyp serem. Piecz ok. 15 minut w 200oC. Udekoruj majerankiem.Źródło: Naj