Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schab faszerowany śliwkami"
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 587
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 3188
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 561
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 587
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 3188
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 561
Składniki
ok. 120 minut
Długim nożem o cienkim ostrzu wyciąć w schabie kieszonkę. Napełnić ją suszonymi śliwkami. Najlepiej wkładać po jednej śliwce i popychać ją trzonkiem drewnianej łyżki. Nafaszerowane mięso ułożyć w brytfance, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 90 minut.
Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie. Z kapusty wyciąć głąb, liście grubo poszatkować. Seler i marchewki obrać, pokroić w słupki, gotować 15 minut w posolonej wodzie. Około 5 minut przed końcem gotowania dołożyć kapustę. Ugotowane warzywa odcedzić, zachować około 250 ml wywaru.
W garnku rozgrzać masło, poprószyć je mąką. Krótko zasmażyć. Do zasmażki wlać wywar warzywny. Wsypać sos pieczeniowy. Mieszając, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Do sosu włożyć ugotowane warzywa, mocno razem podgrzać.
Schab pokroić na porcje. Podawać z ziemniakami i jarzynką. Udekorować posiekaną natką.Źródło: Życie na gorąco