Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab w sezamie"
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 272
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22517
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 265
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 272
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22517
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 265
Składniki
Mięso oczyść, umyj starannie pod bieżącą wodą, a potem osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Utrzyj z łyżeczką soli oraz sporą szczyptą pieprzu. Powstałą pastą natrzyj mięso. Zawiń w folię, od- łóż na noc do lodówki.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła, dodaj koncentrat pomidorowy. Ogrzewaj, mieszając, aż się skarmelizuje. Wystudź i przełóż do kubka. Dodaj oliwę, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli oraz pieprz do smaku. zmiksuj na gładką masą. Posmaruj nią przygotowany schab.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 stopni. Schab ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obsyp starannie ziarnami sezamu. Piecz 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 170 st. Na dno naczynia wlej kilka łyżek wody. Schab piecz pod przykryciem ok. 110 minut. Pokrój w plastry.
Czas ok. 140 min; porcja – 230 kcal, cena 1,80 zł.
Jeśli chcesz, aby pieczony w całości schab był soczysty w środku, przygotuj ulubioną marynatę, zalej mięso, a następnie ponakłuwaj je gęsto ostrym patyczkiem do szaszłyka. Marynatę dokładnie rozsmaruj.Źródło: Świat kobiety