Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab w sezamie"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 89
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 78
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 89
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 78
Składniki
Mięso oczyść, umyj starannie pod bieżącą wodą, a potem osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Utrzyj z łyżeczką soli oraz sporą szczyptą pieprzu. Powstałą pastą natrzyj mięso. Zawiń w folię, od- łóż na noc do lodówki.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła, dodaj koncentrat pomidorowy. Ogrzewaj, mieszając, aż się skarmelizuje. Wystudź i przełóż do kubka. Dodaj oliwę, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli oraz pieprz do smaku. zmiksuj na gładką masą. Posmaruj nią przygotowany schab.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 stopni. Schab ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obsyp starannie ziarnami sezamu. Piecz 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 170 st. Na dno naczynia wlej kilka łyżek wody. Schab piecz pod przykryciem ok. 110 minut. Pokrój w plastry.
Czas ok. 140 min; porcja – 230 kcal, cena 1,80 zł.
Jeśli chcesz, aby pieczony w całości schab był soczysty w środku, przygotuj ulubioną marynatę, zalej mięso, a następnie ponakłuwaj je gęsto ostrym patyczkiem do szaszłyka. Marynatę dokładnie rozsmaruj.Źródło: Świat kobiety