Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka ze schabem i ananasem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 81
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 81
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Plastry ananasa przełóż na sitko i poczekaj, aż dobrze ociekną z zalewy. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 4 łyżkami mleka. Twarożek utrzyj z pozostałym mlekiem i śmietaną. Dodaj rozmieszaną w mleku mąkę ziemniaczaną. Całość mocno podgrzej. Przypraw na pikantnie białym pieprzem oraz solą.
Dymki oczyść, pokrój na plasterki. Kotlety opłucz, wytrzyj do sucha. przypraw solą i czarnym pieprzem. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej na przemian kotlety oraz plasterki ananasa, tak by lekko zachodziły na siebie. Posyp dymkami. Na wierzchu rozsmaruj przygotowany sos śmietanowo-serowy.
Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Posyp wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz około 30 minut. Podawaj z chrupiącą bagietką. Wcześniej kromki bułki możesz natrzeć czosnkiem i skropić oliwą, a potem zrumienić na suchej patelni.
10 porcji, 15 minŹródło: Naj