Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Aksamitna zupa brokułowa"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 45
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 35
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 45
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 35
Składniki
Cebulę opiecz. Por, marchewki, pietruszki i seler obierz, pokrój na kawałki, smaż na maśle, aż warzywa delikatnie się zrumienią. Zdejmij z patelni i włóż do garnka z zimną wodą (ok. 1 l). Dorzuć listki laurowe, ziele, szczyptę soli oraz cebulę. Wszystko gotuj 20 minut.
Brokuły przelej wrzątkiem. Wywar przecedź, wrzuć do niego brokuły, szpinak, rukolę i zioła. Gotuj 10 minut, aż brokuły zaczną się rozpadać. Zdejmij z gazu, zmiksuj na krem. Do kubka ze śmietaną wlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i dolej do garnka.
Pod sam koniec dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj w kokilkach przelanych wrzątkiem. Ozdób kilkoma listkami rukoli. Zupę możesz posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku, aby ser smakowicie się rozpuścił.Źródło: Naj