Do góry

Zupy Przepis na:

Aksamitna zupa brokułowa

Aksamitna zupa brokułowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Aksamitna zupa brokułowa"

Składniki

  • 20 dag różyczek brokuła
  • 15 dag liści szpinaku
  • duża garść rukoli
  • biała część pora
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 gałązki świeżej bazylii
  • po 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu i estragonu
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • biały pieprz
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • rukola do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Aksamitna zupa brokułowa

Przygotowanie

  1. Cebulę opiecz. Por, marchewki, pietruszki i seler obierz, pokrój na kawałki, smaż na maśle, aż warzywa delikatnie się zrumienią. Zdejmij z patelni i włóż do garnka z zimną wodą (ok. 1 l). Dorzuć listki laurowe, ziele, szczyptę soli oraz cebulę. Wszystko gotuj 20 minut.

  2. Brokuły przelej wrzątkiem. Wywar przecedź, wrzuć do niego brokuły, szpinak, rukolę i zioła. Gotuj 10 minut, aż brokuły zaczną się rozpadać. Zdejmij z gazu, zmiksuj na krem. Do kubka ze śmietaną wlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i dolej do garnka.

  3. Pod sam koniec dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj w kokilkach przelanych wrzątkiem. Ozdób kilkoma listkami rukoli. Zupę możesz posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku, aby ser smakowicie się rozpuścił.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń