Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński z soczewicą

Barszcz ukraiński z soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 127

Pyszna, zdrowa i treściwa zupa

Składniki

  • burak 1-2 szt
  • marchew 1/2 szt
  • pietruszka 1/4 szt
  • cebula 1/2 szt
  • czosnek 1-2 ząbki
  • seler naciowy 1 łodyga
  • soczewica czerwona 4-5 łyżek
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • liść laurowy, tymianek, majeranek, oregano, sól, pieprz
  • oliwa, jogurt
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę, cebulę, czosnek i seler pokrój drobno. Zalej wodą, daj liść laurowy i gotuj przez 15 min.

  2. Przepłucz na sitku soczewicę i dodaj do zupy. Daj trochę soli. Gotuj dalej aż wszystko będzie miękkie - tak jak lubisz

  3. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy, po pół łyżeczki tymianku, majeranku i oregano, pieprz do smaku

  4. Po wyłączeniu palnika, dodaj łyżeczkę oliwy. Ja używam oliwę z pestek winogron. Można na talerzu do zupy dodać łyżkę jogurtu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń