Do góry

Zupy Przepis na:

Grysik na rosole

Grysik na rosole

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 143

Dodano:

Odsłon: 519

Lekka, rozgrzewająca zupa grysikowa na przeziębienie

Składniki

  • 3 skrzydełka kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 100 gram selera
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek kaszy manny na 1,5 litra wywaru
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • natka pietruszka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grysik na rosole

Przygotowanie

  1. Skrzydełka z kurczaka myjemy i oczyszczamy z zanieczyszczeń. Zalewamy zimną wodą doprowadzamy do wrzenia a powstałe szumowiny usuwamy. Następnie solimy i pieprzymy. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa dodajemy do wywaru razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu 40 min.

  2. Po tym czasie dodajemy kaszę mannę rozsypując ją po powierzchni wywaru aby nie powstały grudy i od razu mieszamy tak kolejno z każdą łyżką kaszy i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Gęstość zupy zależy od upodobania można dać wtedy więcej lub mniej kaszy. Sypiemy drobno posiekaną pietruszką i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń