Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna kapusta, prosta w wykonaniu
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8655
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8655
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Składniki
Kapustę zalewam niewielką ilością wrzątku i gotuję bez przykrycia z dodatkiem soli (1 łyżeczka na 1 l wody) do miękkości (młoda kapusta ugotuje się w 15, a starsza – w ok. 30 minut). Boczek rumienię na patelni, na połowie smalcu lub masła klarowanego. Do boczku dodaję odcedzoną, odciśniętą kapustę, a na wolnym kawałku patelni zasmażam pozostałe masło z mąką, następnie rozprowadzam zasmażkę niewielką ilością wywaru pozostałego z gotowania kapusty. Mieszam całość i trzymam jeszcze chwilę na ogniu, doprawiając sokiem z cytryny lub octem, kminkiem i pozostałymi przyprawami.