Do góry

Zupy Przepis na:

Kapusta parzybroda

Kapusta parzybroda

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 259

Dodano:

Odsłon: 2349

Smaczna kapusta, prosta w wykonaniu

Składniki

  • ½ główki białej kapusty lub kapusty cukrowej (800 g; poszatkowana lub pokrojona w kostkę)
  • 100 g wędzonego boczku (pokrojony w kostkę)
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę zalewam niewielką ilością wrzątku i gotuję bez przykrycia z dodatkiem soli (1 łyżeczka na 1 l wody) do miękkości (młoda kapusta ugotuje się w 15, a starsza – w ok. 30 minut). Boczek rumienię na patelni, na połowie smalcu lub masła klarowanego. Do boczku dodaję odcedzoną, odciśniętą kapustę, a na wolnym kawałku patelni zasmażam pozostałe masło z mąką, następnie rozprowadzam zasmażkę niewielką ilością wywaru pozostałego z gotowania kapusty. Mieszam całość i trzymam jeszcze chwilę na ogniu, doprawiając sokiem z cytryny lub octem, kminkiem i pozostałymi przyprawami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń