Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna kapusta, prosta w wykonaniu
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17860
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6728
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17860
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6728
Składniki
Kapustę zalewam niewielką ilością wrzątku i gotuję bez przykrycia z dodatkiem soli (1 łyżeczka na 1 l wody) do miękkości (młoda kapusta ugotuje się w 15, a starsza – w ok. 30 minut). Boczek rumienię na patelni, na połowie smalcu lub masła klarowanego. Do boczku dodaję odcedzoną, odciśniętą kapustę, a na wolnym kawałku patelni zasmażam pozostałe masło z mąką, następnie rozprowadzam zasmażkę niewielką ilością wywaru pozostałego z gotowania kapusty. Mieszam całość i trzymam jeszcze chwilę na ogniu, doprawiając sokiem z cytryny lub octem, kminkiem i pozostałymi przyprawami.