Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca odsłona kukurydzy, idealna na jesienne wieczory, w postaci pięknego żółtego kremu z nutką chilli.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1470
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5996
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8887
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18828
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1470
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5996
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8887
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18828
Składniki
Podsmażamy cebulkę i chilli na maśle około 1.5 minuty, aż do zeszklenia.
Dodajemy kukurydzę i podsmażamy przez kilka minut (pamiętamy o tym aby zostawić około 2 łyżek do dekoracji).
Dolewamy śmietankę oraz wodę i gotujemy 15 minut (tak długo, aż kukurydza będzie miękka).
W międzyczasie odłożoną kukurydzę podsmażamy ze świeżym tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę miksujemy na gładką masę (w przypadku jak krem jest za gęsty dodajemy wody ze śmietanką w proporcjach 1:1). Doprawiamy sola, pieprzem i chilli do smaku.
Do dekoracji używamy wcześniej przygotowanej chrupiącej kukurydzy z tymiankiem.