Do góry

Zupy Przepis na:

krem z soczewicy czerwonej

krem z soczewicy czerwonej

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 12

Dodano:

Odsłon: 162

krem z soczewicy czerwonej i warzywami na kiełbasie

Składniki

  • 250g soczewicy czerwonej wcześniej trzeba namoczyć np. na noc
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 marchewki
  • pietruszka korzeń
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • dobrej jakości kiełbaski ilość zależna od apetytu rodziny
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • prażony sezam /słonecznik
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2-3L bulionu, rosołu lub wody w zależności od wielkości garnka
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
krem z soczewicy czerwonej

Przygotowanie

  1. czosnek, cebulę kroimy, posypujemy szczyptą soli,
    zrumieniamy na oleju,
    dodajemy kiełbaskę, lekko ją podsmażając
    całość zalewamy rosołem warzywnym /mięsnym, ew. wodą
    dokładamy wcześniej namoczona w wodzie soczewicę, pokrojone pozostałe warzywa,
    gotujemy aż wszystko zmięknie,
    wyciągamy kiełbaskę,
    dodajemy przecier pomidorowy,
    zupę bledniemy,
    zupa ma dość gęstą konsystencję można dolać wody jeśli będzie za gęsta, i znów zagotować,
    doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, ziołami
    gotujemy jeszcze chwilę,
    nalewamy, na wierzch kładziemy kiełbachę,
    posypujemy dookoła uprażonym sezamem lub słonecznikiem (zmieliłam);
    to taka moja ala grochowa ale bez grochu




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń