Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zarówno dla dorosłych jak i dla całkiem małych dzieci.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9917
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8890
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6311
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9917
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8890
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6311
Składniki
Gotujemy wywar na jakimś mięsie, może być drób, wołowe; lub gotujemy zwykły rosół według własnego uznania. Po ugotowaniu przecedzamy przez sitko na osobnego garnka. Zagotowujemy.
Wsypujemy pół szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na mniejszych lub większych oczkach na tarce, dodać do zupy. Por lub cebulę drobno pokroić, dodać do zupy. Można dodać także mięso z wywaru czy z rosołu drobno pokrojone. Wszystko gotujemy aż składniki będą miękkie.
Polecam tą zupę nie tylko dla dorosłych ale także dla małych dzieciaczków, którym są wprowadzane stałe dania. Wówczas zupę należy delikatnie przyprawić, a najlepiej w ogóle nie przyprawiać tylko zdać się na smak i aromat z warzyw. Kaszę jęczmienną można podawać dziecku od 10 miesiąca życia.